Szegény kiégett gyermekeink I Belépési küszöb #10

Partizán

Nem rejtettünk el csokitojást, locsolkodni sem szeretnénk, de húsvétkor sem maradtok új epizód nélkül!

Általában meglepő dolognak számít manapság, ha a fősodratú médiában, széles körben tematizálódnak olyan jelenségek, amelyek a fennálló gazdasági, politikai, társadalmi rendszer ellentmondásaira és fenntarthatatlanságára hívják fel a figyelmet. Természetesen vannak kivételek: ilyen például a klímaválság, és ide tartozik az utóbbi időben a kiégésről való közös gondolkozás.

Kiváló fordításokat és cikkeket olvashatunk magyar nyelven is a témában, podcasteket és kerekasztal beszélgetéseket hallgathatunk róla. Megpróbálunk utánajárni, hogy a kreatív munkából, és az identitások széttöredezettségéből fakadó kiégés tematizálását mennyire tekinthetjük a baloldaliság kapudrogjának a fiatal felnőttek körében!

És ha már a drogoknál tartunk: górcső alá vesszük, hogy a rendszer által felkínált szórakozás mennyiben erősíti a kiégés és az egymástól, embertársainktól való elidegenülés érzését és ez milyen hatással van a kortárs baloldali gondolkodásra és politikai gyakorlatra nézve. “Tudom, hogy a világban minden szar, ezért az a lényeg, hogy én jól érezzem magam” – ezt a fajta érzést definiálta Mark Fisher depresszív hedonizmusként. Általános érzéssé válik, hogy a fejünk felett döntenek és saját életünk döntő része fölött nincs hatalmunk. Marad nekünk a fogyasztás és a szórakozás. De minél több light kólát iszunk, annál szomjasabbak leszünk. 

Az életvezetési tanácsadók, coachok, guruk és hamis próféták egyéni megoldási javaslatokkal akarják foltozni a rendszer repedéseit, azonban itt az idő szembenézni azzal, hogy rendszerszintű problémára csakis rendszerszintű megoldás lehet a válasz!

A Partizán támogatói közé itt tudtok csatlakozni: https://www.patreon.com/partizanpolitika
Várjuk visszajelzéseiteket a belepesikuszob@gmail.com címen vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/kuszobpodcast, és Instagramon: @belepesi_kuszob

Az epizódban felidézett tartalmak:

★ Support this podcast on Patreon ★