Mi lesz 5800 milliárd forint európai uniós támogatás sorsa?

Új Egyenlőség

A magyar kormány április végéig dönt arról, hogy mire kívánja költeni azt a közel 6000 milliárd forintot, amelyet az Európai Uniótól kapunk a COVID okozta járvány és válság utáni időszakra. Erről beszélgetett Bíró-Nagy András és Kiss Ambrus szerkesztőnk az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában.
 
A gazdasági és pandémia okozta válság miatt az Európai Bizottság arról döntött, hogy egy rendkívüli forrást nyit meg a tagállamok számára. Nagyságrendeket nézve ez azt jelenti, miközben a hétéves operatív programokra 1074 milliárd eurót költ az Európai Unió, addig az ezen felül megnyíló helyreállítási alapra kb. ennek 75%-át. Azaz jelentős források állnak már idén a tagállamok rendelkezésére.

Magyarország esetében ez az ún. RRF forrás azt jelenti, hogy 5700-5800 milliárd forint állhat rendelkezésre, amelynek felhasználhatósága célok alapján meglehetősen tág. Minden EU-s tagállamnak ez év április 30-ig kell leadni azt a programot, amely alapján fel kívánja használni a pénzeket.

A felhasználandó pénzek 37%-a klímacélok megvalósítását, míg legalább 20%-a digitális átállás elősegítését kell jelentse. Ezen kívül a nemzeti programtervek meg kell feleljenek az Európai Bizottság által 2020 nyarán kiadott országajánlásainak. Ezek között olyan Magyarországra vonatkozó szakpolitikai intézkedések szerepelnek, mint az egészségügyi dolgozók hiányának a kezelése, ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a csökkentett munkaidős foglalkoztatás megerősítése, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása, vagy a likviditási támogatás a kis- és középvállalkozások számára.
A 2022-es választások szempontjából is jelentősek ezek a források, mivel április 30-tól kezdve az Európai Bizottságnak és a Tanácsnak összesen 90 napja lesz a nemzeti programok elfogadására. Ezt követően a költségvetési keret 13%-át előlegként elutalják, és megkezdődhet a végrehajtás. Azaz a választások előtt nagyságrendileg 750 milliárd forint várhatóan megérkezik és elkölthetővé válik a központi költségvetésben lévő pénzeken felül.