Az Amazon harca a szakszervezet ellen

Új Egyenlőség

Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Csurgó Dénessel, a 444.hu újságírójával beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő. A téma egy távoli, de aktuális kérdés volt. Az Amazon cég egyik raktárában szavazást tartottak arról, hogy hozzanak-e létre szakszervezetet. A tőke és a kollektív érdekérvényesítés harca a XXI. században.
 
(Az adás első 5 percében technikai okok miatt rosszabb volt a hangminőség, amiértelnézést kérünk.)
 
Az Amazon egyik raktárában, Bessemer városában szavazást tartottak arról, hogy hozzanak-e létre szakszervezetet. Ha a dolgozók támogatták volna a kezdeményezést, akkor ez lett volna az első szakszervezet a cégnél. A szavazatok háromnegyedének összesítése után úgy tűnik, hogy nem jön össze a támogatás.
A szavazás nem csak azért volt fontos, mert áttörést jelenthetett volna a szakszervezeti mozgalom számára ennél a cégnél. Sokkal nagyobbra emelte mindegyik fél a tétet. Egyrészt a világ éppen leggazdagabb embere, Jeff Bezzos tulajdonában lévő cég láthatóan sokat költött az antiszakszervezet-kampányra. E-mail-kampányt indítottak, honlapot hoztak létre, és ami a legélesebb kritikát váltotta ki, kötelező dolgozói képzésen agitáltak a szakszervezet ellen. Az ügy külön pikantériája – ahogyan azt Csurgó Dénes az adásban elmesélte –, hogy még a gyár előtti közlekedési lámpát is átállították, és így a szakszervezeti aktivistáknak ne legyen idejük kampányolni a kereszteződésnél állók körében.
A szakszervezeti oldal mozgósította a politikát. Az talán természetes, hogy a Bernie Sanders szenátor a helyszínen kampányolt a szakszervezetek mellett, de még Biden elnöknek is meg kellett szólalnia, és a cég nevének említése nélkül kiállnia az ott dolgozók önszerveződéshez való joga mellett.
Az adásban szó esik arról, hogy valójában miért van ennyire a szakszervezet ellen az Amazon, miért nem álltak ki a piacbarát republikánusok a cég mellett, és mi lesz az elbukott harc sorsa.
Az biztos, hogy egy olyan küzdelem, amely ekkora visszhangot vált ki, még a vesztes számára is győzelemmel ér fel. Azaz az Amazon győzelme – ha a végső szavazatok összegzése, majd a jogi eljárás is ezt hozza – azzal jár, hogy a cégnek át kell gondolnia eddigi stratégiáját. A szakszervezetek pedig lépéskényszerbe hozták a jogalkotókat, és várhatóan törvény születik arról, hogy ne lehessen olyan eszközökkel kampányolni a szakszervezet alakítása ellen, mint ahogyan azt az Amazon most tette.
Kérdéses, hogy az amerikai tanulságok átszivárognak-e az európai, köztük a magyar szakszervezeti mozgalomba. A globalizációnak elvileg ezt ki kell kényszerítenie, de a jövő ebből a szempontból is képlékeny.