Hangsúly a baloldali társadalompolitikán - Tóth Bertalan az MSZP új programjáról

Új Egyenlőség

Kormányváltásnál többre, közpolitikai korszakváltásra van szükség 2022-ben Magyarországon az MSZP új előválasztási programja szerint. Tóth Bertalannal, az MSZP társelnökével Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője beszélgetett.
 
Az MSZP előválasztási programja három pillérre épül: egyrészt megerősítenék a jogállami kereteket, másrészt kiépítenék a gondoskodó államot, harmadrészt pedig nagy hangsúlyt helyeznének a környezetvédelemre. Ezek közül a pártelnök szerint a programban a baloldali gazdaság- és társadalompolitikán van a legnagyobb hangsúly, ugyanakkor kiemelte, hogy egyik pillér sem elhanyagolható: a gondoskodó állam megfelelő működésének alapfeltétele a jogállamiság, továbbá a zöld célok kitűzése és a jövő védelme is elengedhetetlen.
Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy azért kapta programjuk a „Kormányváltást! Korszakváltást!” címet, mert nem csak az elmúlt 10 év, de az elmúlt 30 év politikáinak kiigazítását is fontosnak tartják. Mint mondta, a Szocialista Párt számára a korszakváltás azt is kifejezi, hogy szakít bizonyos 2010 előtti szakpolitikáinak az örökségével. Vagyis a neoliberális elvekkel szemben az erős állami szerepvállalás mellett áll ki, amelynek fő célja a hatalmas egyenlőtlenségek felszámolása és a társadalmi mobilitás megteremtése.
Az MSZP társelnöke fontosnak tartotta, hogy a tradicionális szociáldemokrata intézkedések mellett a 21. század kihívásaira reagáló új, baloldali javaslatok is helyet kapjanak a programban. A szociális intézkedések közül a minimálbér emelése és a nyugdíjkorrekciós program mellett a lakhatási javaslatok, ezen belül is a szociális bérlakás-építési program az egyik legfontosabb programpont. Ezzel az MSZP egyrészt a fiatalok lakhatási problémáját akarja megoldani, másrészt az építőipar számára akarnak garanciát nyújtani arra, hogy kormányváltás esetén is lesznek komoly beruházások. Lakbérplafon, és más szabályozói eszközök is szerepelnek a programban, amivel gátat akarnak szabni az albérletárak elszabadulásának.
Ezek mellett a pártelnök a „minimum örökség” nevű javaslatot emelte ki, ami a babakötvény koncepciójára építve a fiatalok életkezdési támogatását célozza. E koncepció szerint a gyerekek 18 éves korukban kapott támogatási összege annál nagyobb lenne, minél kisebb a jövedelme a családjuknak. Ez egyrészt segít abban, hogy ne eladósodással kezdjék a fiatalok az életüket, és például hitel nélkül is folytathassák a tanulmányaikat.
Az MSZP társelnöke hangsúlyozta a társadalmi párbeszéd fontosságát. Ez azért is fontos, mert az ellenzék győzelme esetén hatpárti kormánya lesz Magyarországnak. Kiemelte, hogy a hat párt együttműködése már nem nevezhető kényszerházasságnak, a pártok a folyamatos egyeztetések során egyre jobban megismerték egymást. Tóth Bertalan az előválasztással kapcsolatosan elárulta, hogy várhatóan a körzetek kétharmadában indítanak saját jelöltet, de olyan választókerületekben, ahol már van alkalmas kihívó, ott be fognak állni mögé – így például Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Pétert támogatják. Tóth úgy fogalmazott, hogy az előválasztáson azt tekintenék sikernek, ha az MSZP-Párbeszéd szövetség dobogós helyet szerezne az egyéni választókerületekben elnyert helyek tekintetében.