Ferge Zsuzsa: Legyen ez már a ti dolgotok! | Életútinterjú a 90 éves Ferge Zsuzsával

Partizán

Ferge Zsuzsa a hétvégén ünnepli 90. születésnapját, ebből az alkalomból készítettünk vele életútinterjút. Rengeteg történet jött elő, onnantól fogva, hogy milyen volt gyerekkorában József Attilával kirándulni, odáig, hogy a polgári zsidó származásával ’45 előtt és ’45 után is gond volt, a háború után a polgári, előtte a zsidó részével.

Ma már ő a magyar szociológia legismertebb alakja, de ez a karrier nem indult könnyedén. Első munkahelye a KSH volt, ahol először a társadalmi rétegződés, aztán a hazai szegénység kutatásába kezdett, és emiatt kirúgták. Akkoriban ezek a jelenségek, ebben a megfogalmazásban nem léteztek hivatalosan, és nem is akarták, hogy ez megváltozzon.

2005-ben Gyurcsány Ferenc felkérésére kidolgozott egy társadalompolitikai programot a gyermekszegénység radikális csökkentésére. Gyurcsány azt ígérte, ha megnyeri a választást, akkor nekikezd a megvalósításának, de miután megnyerte a választást, többet nem beszélt Zsuzsával.

Az interjú végén még azt is elárulta, hogy a rengeteg, különféle – tudományos, közpolitikai vagy épp a szociális szakmához kapcsolódó – munkájából mi az, amire legbüszkébb.

★ Support this podcast on Patreon ★