Hogyan újítsuk meg a demokráciát? - az Egyensúly Intézet javaslatcsomagja

117 perc

Tehát akkor itt demokrácia van? Amit még  meg lehet valahogyan újítani?
Félre a gyermekies viccelődéssel (tényleg miért gondoljuk, hogy van gyermekies viccelődés?), valóban nagy fajsúlyú kérdés megválaszolásának folyamatát kezdeményezi az Egyensúly Intézet. https://egyensulyintezet.hu/hogyan-ujitsuk-meg-a-demokraciat/

Boros Tamás intézetigazgatóval beszélgettünk erről a Civil Rádióban, s a helyzet megragadása-megértése és megértetése, de főleg a megoldási lehetőségek számbavétele jónéhány új és fontos szempontot megfogalmaz. A társadalmi párbeszédhez, egy deliberációs (tehát mérlegelő, tanácskozó, egyezkedő) folyamathoz remek alapokat kínál az agytörszt által készített javaslatcsomag. Amely amúgy nélkülözi a napi politika “bekészített”, szerteotíp blöffjeit és manírjait, de csak egymásra figyelő párbeszédben és viszonylag jó társadalmi légkörben lehet nyoma, eredménye a több megfogalmazásában még annyira új kezdeményezésnek, s javaslatoknak.

Hogy jó-e a légkör, tud-e egymásra figyelő közös gondolkodás lenni – ez ma talán megválaszolhatatlan kérdés. De persze nem csak felülről, néha alulról – és pláne oldalról is el kell tudni indulni változtatási kezdeményezéseknek, ha van elég kraft (erő, képesség, akarat), hogy keressük és szembesüljünk azzal – hogyan újítsuk meg a demokráciát.

Péterfi Ferenc interjúja a Civil Rádióban.