Kilátás a hegyről 2021/9: Nagyhatalmi vetélkedés az Északi-sarkvidéki Tanácsban

Kilátás a hegyről

Az Északi-sarkvidéki Tanács (Arctic Council) 1996-ban alakult meg. A 8 északi sarkköri országot tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia. 2020. május 19-én Oroszország kezdi meg a kétéves elnökségi ciklusát a szervezetben.
Hogyan viszonyulnak az adott országok (USA, Kína és Oroszország) az Északi-sarkvidéki Tanácshoz, annak működéséhez és mik az érdekei a szervezet kapcsán? Hogyan működik együtt Oroszországgal a másik két állam a térségben? Mire lehet számítani az adott államoktól a következő két évben az Északi-sarkvidéki Tanács és az orosz elnökség kapcsán? Az északi-sarkvidéki régió hagyományosan stabil és együttműködésre összpontosító a nemzetközi rendszeren belül, ami részben az Északi-sarkvidéki Tanács működésének, részben pedig annak a felismerésnek a következménye, hogy a régió az éghajlatváltozásban betöltött szerepe nagyobb, mint bármely más régiónak, az egész bolygót befolyásolja.
Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról beszélgettünk Zoltai Alexandrával a Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központ szakértőjével, valamint Szilvási Simonnal az Antall József Tudásközpont Globális Kapcsolatok irodájának munkatársával. A vendégeink kutatási munkája az arktiszi térségre összpontosít.

A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.

A kép forrása: Photo by Hubert Neufeld on Unsplash
https://unsplash.com/photos/GG1CwF4qdlg
Photo credit: Hubert Neufeld