A szabadságod elvehetik, de az emberi jogaidat nem - A fogvatartottak jogairól Szegő Dórával

Vénusz Projekt

A börtönöknek két kimondott célja van: az elrettentés és az egyén visszaintegrálása a társadalomba. A börtönben szabadságvesztésre ítélnek ugyan, és sok más alapvető jogodtól megfosztanak, de a fogvatartottaknak is törvénybe foglalt joga van emberi körülmények közt élni. Ezeknek a védelmezése és ellenőrzése az intézmények feladata, ahogy a transzparencia biztosítása is, hiszen minden elítéltnek, családtagjainak, ügyvédjének, a büntetés-végrehajtásnak és büntetlen civileknek is jobb, ha nyomon követhető, milyen szabályok határozzák meg a börtönök rendjét.

Te mennyit tudsz a börtönök működéséről? Tudod, miben különbözik egymástól egy férfi és egy női börtön? Vannak esetleg olyan bűncselekmények, amik nők körében klasszikusan gyakoribbak? Miben különbözik a férfi, illetve női fogvatartottak percepciója – vagy a szabadult fogvatartottak jövőképe? Miért fontos a társadalom számára az, hogy ne feledkezzünk el a börtönben, elzártan élőkről sem, és  mennyiben igazak a klasszikus női börtön-mítoszok?

Ebben az epizódban Szegő Dóra szociológus, a Helsinki Bizottság és a  FECSKE (Fogvatartottakért és Családjaikért Egyesület) munkatársa segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Hirdetés és együttműködés:

hallgatom@betonenetwork.hu ; www.betonenetwork.hu