Mérgező kapcsolatok - Hogyan kezeljem? - PFY Lélekerősítő Podcast (III./4.)

Pszichoforyou - Lélekerősítő

“Ti kértétek, mi mondjuk!”  Ezen a vezérvonalon haladunk a Pszichoforyou Lélekerősítő podcast 3. évadában, amiben olyan témákról beszélgetünk, amelyeket ti javasoltatok. A legújabb epizódunk egy népszerű, sokakat érintő, foglalkoztató, de egyértelműen nehéz témát jár körbe.  Hogyan kezeljük a mérgező kapcsolatainkat?  

Susan Forward, a Mérgező szülők című alapmű szerzője és a mérgező kapcsolatok szakértője fogalmaz úgy, hogy “Sokszor hatalmas, gigantikus méretű érzelmi vakfoltjaink vannak a témával kapcsolatban.” 

Mégis honnan ismerhetjük fel, hogy mérgező ember van a környezetünkben, vagy egy mérgező kapcsolat részesei vagyunk? Melyek azok a megfogalmazható érzések, amelyekre érdemes figyelnünk egyfajta piros zászlóként?  

Sokan a kapcsolatok alatt rögtön a párkapcsolatra asszociálnak, de ahogyan arra Susan Forward is rávilágít, mérgező viszonyaink gyökerei szülői, nagyszülői, sőt transzgenerációs viszonylatban vizsgálandóak. Ha úgy érezzük csak adunk, és adunk, de a másik félnek sosem elegendő, sose vagyunk “elég jók”, folyamatos bizonytalanságban és bizalmatlanságban éljük a mindennapokat, akkor érdemes egyet hátralépnünk, és külső szemlélőként rátekinti a kapcsolatra.  60 percben igyekszünk nektek a jó kérdéseket, a témával kapcsolatos szakirodalmat összeszedni. 

Köszönjük, hogy ismét velünk tartotok!  

Készítette: Herendi Kata és Szabó Eszter Judit 

Utómunka: Tóth Zsófia  

Az adásban elhangzott könyvek, cikkek: 

– Susan Forward: Mérgező szülők  

– Érzelmekről szóló podcast-adásunk: https://pszichoforyou.hu/tudunk-e-valtoztatni-az-erzeseinken-pszichoforyou-podcast-ii-15/ 

– Brunner Zsanett Anna cikke: „Fájhat az, ami volt, és az is, ami soha nem volt” – Miért olyan nehéz lezárni egy mérgező kapcsolatot?: https://pszichoforyou.hu/mergezo-kapcsolat-lezarasa/