Választási költségvetés’22 vagy válságkezelés költségvetése?

Új Egyenlőség

A kormány szokás szerint tavasz végén benyújtotta a jövő évi költségvetési terveztet, amelyet várhatóan a nyári szünet kezdete előtt elfogad az Országgyűlés. Ennek kapcsán Büttl Ferenc közgazdásszal, egyetemi oktatóval beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő.
 
Választási költségvetés vagy a válságkezelés költségvetése a jövő évi. Ez volt a beszélgetés apropója. Ennek kapcsán Büttl Ferenc éppen a javaslat karakterét hiányolja, amikor arról beszél, hogy nem látszik a gazdasági újraindításának hiánya. Biden elnök és a demokraták nagyarányú javaslatát hozta fel példának, mivel ott a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, vagy a zöld átállás került fókuszba. Magyar kormány ilyen fókuszt nem hirdetett meg.
A költségvetés kapcsán belső kritikák is vannak a tág értelemben vett kormányzaton belül. A magas hiány, és a túlfűtött gazdaság inflációs nyomást jelent. Az elmúlt 12 hónapot nézve 5% feletti az infláció mértéke. Ennek veszélyére figyelmeztet az MNB. Az történik ugyanis, hogy a beruházások túlpörgetése miatt, amelyre a Helyreállítási Alap és az operatív programok milliárdjai is rápokolnak rendesen, már kapacitásszűkületet okoz az építőiparban is. Ez felnyomja az árakat, miközben a kibocsátás nem növekszik. Ezzel kezdeni kell valamit, aminek a receptje nem látszik egyelőre.
Ebből fakad az MNB azon megközelítése, hogy nem kell a gazdaságba önteni ilyen módon a forrásokat, hanem óvatosabban, célzottabban kellene kezelni a válságterületeket, és ezzel terep nyílhatna az államadósság, és a költségvetési hiány csökkentésére.
A beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy túl vagyunk-e a válságon. Ebben a tekintetben sok intőjel van. Például Indiában most is nagyon aggasztóak a napi adatok a COVID járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy sérülhet a nemzetközi gazdasági ellátási lánc. Ez kiesést okozhat akár az autóipar, az elektronikai szektor számára. Ennek magyarországi lecsapódása még nem mérhető. A másik probléma, hogy nem látjuk milyen pusztítást okozott a válság. Ki tud azonnal kinyitni, ki áll a csőd szélén, és át tud-e billenni ezen a ponton? Mi lesz a legkiszolgáltatottabb gazdasági vállalkozásokkal, akik már megtakarításaikat is felélték? Az biztosan látszik, hogy rájuk nem vonatkozik a 2022-es költségvetés, onnan érdemi segítségre nem számíthatnak.
A podcast alaptémája az volt, hogy választási vagy válságkezelési költségvetés-e a jövő évi büdzsé. A választási év szempontjából két erős elem is megjelenik a büdzsében, amely szavazatszerzésre is alkalmas. Az egyik a 13. havi nyugdíj bevezetésének folytatása, a másik a 25 év alattiak SZJA mentessége. Kérdéses, hogy évközbeni módosításokkal bővíti-e ezt a listát a kormány, ahogy közelebb lesz a választás napja.