Ez egy komoly politikai adás I Belépési küszöb #14

Partizán

Az aktuális adásban megint ketten beszélgetünk. Egyrészt felelevenítjük az előző részt a “kulturális migrációról”, másrészt mivel többen írtatok nekünk ezzel kapcsolatban, most meg is léptük: ezúttal nemcsak politikáról beszélgetünk, hanem _politizálunk_ is. A képviseletiség válsága, a pártok és szakszervezetek kiüresedése, a társadalom atomizációja – ezeknek a koncepcióknak a segítségével igyekszünk elemezni, kontextusba helyezni a hatpárti előválasztás politikai relevanciáját a mai magyar politikában, illetve mesélünk arról is, hogy miken ügyködünk a podcast-készítés mellett. De nem titok: hogy a politikaelmélet mellett a politikai gyakorlatból is kivesszük a részünk.

“A Fidesz kiüresítette, kommunikációs eszközzé tette a képviseletiség formáit. Azzal, hogy az ellenzék előválasztásokon akarja a szavazóit szóhoz juttatni, erősítheti a demokráciát, a közvetlen részvétel lehetőségét. Az előválasztásnak azonban nemcsak taktikának, hanem valódi közösségépítésnek is kell lennie.” – ha kíváncsiak vagytok, hogy honnan származik az idézet, na meg arra, hogy most akkor reformizmus, vagy forradalom, akkor hallgassátok meg az adást!

A borítón Thomas Hobbes brit politikai gondolkodó korszakalkotó kötetének, a Leviatánnak a borítóját láthatjátok – de ami ennél is fontosabb, az a háttérben meghúzódó Orbán szál.

A Partizán támogatói közé itt tudtok csatlakozni: https://www.patreon.com/partizanpolitika
Várjuk visszajelzéseiteket a belepesikuszob@gmail.com címen vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/kuszobpodcast, és Instagramon: @belepesi_kuszob

Az adásban említett tartalmak:

HASZ x TILOS / NÉKOSZ – Mozgalmakkal az oktatási egyenlőtlenségek ellen?Fordulat 28 – Kritikai pedagógia – online bemutató
Schultz Nóra – Az előválasztás válasz a képviselet válságára
Gagyi Ágnes – Az antipopulizmus mint a rendszerváltás szimbolikus eleme
Tamás Gáspár Miklós – Az értelmiség mint történelmi probléma
Mérő László – Ellenzéki előválasztás: Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét
Partizán – Minden, amit az ellenzéki előválasztásról tudni lehet
Pap Szilárd István – Annyira nem képvisel senki a politikában, hogy már a cipőbolttól is képviseletet várunk el

★ Support this podcast on Patreon ★