#038 Presser Gábor – Az első három hang a zongorán

Az Élet Meg Minden

Presser Gábor, hát ő a Presser Gábor. Reménytelen kísérlet lenne – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – két-három mondatban itt bemutatni. Mert hogy páratlanul gazdag és sokszínű életműről beszélhetünk, amely nem csak hogy újabb és újabb dalokkal, lemezekkel bővül, de most már egy memoárkötet is tartozik hozzá: Presser könyve. (A műsorjegyzetekben alább persze adok bőséggel linket azoknak, akik az évszámokra és a további adatokra kíváncsiak.)

Ezért van az is, hogy – bár ebben az interjúban természetesen szó esik például az LGT-ről, nem is kevés – most inkább „csak” egy-egy fejezetre koncentrálunk: legfőképpen négy híres és nagyon izgalmas fesztiválra. Három igazira és egy képzelt – akkor úgy mondták – popfesztiválra.

Ebben az epizódban tehát Presser Gáborral beszélgetek pár igen sűrű évről, a nagy amerikai kalandról, a régi és új dalokról, Barta Tamásról és Laux Józsefről és egy zenés darabról, amelyről majd fél évszáda igen heves viták dúlnak, miközben a hadakozók közül alig látta azt valaki.

Műsorjegyzetek

Presser Gábor

A Locomotiv GT tagjai:

Korábbi tagok

Presser Gábor vagy az LGT epizódban említett albumai, dalai

Említett fesztiválok

Leonard Bernstein és a West Side Story

Leonard Bernstein

  • 1954-től tartott a zenét népszerűsítő előadásokat a televízióban („Omnibus”), amely tévéműsorokat aztán világszerte sugároztak.
  • Később, 1973-ban került sor Bernstein a Harvardon tartott „A megválaszolatlan kérdés” című televíziós előadássorozatára, amely hat részből állt (ez például itt az első , több mint másfél órás rész a Youtube-on). A nagy sikerű előadások szövege magyarul is megjelent 1979-ben.
  • a West Side Story (érdekesség: bár az epizódban erről nem esik szó, a 2021-es év végén várható a musical új filmváltozata Steven Spielberg rendezésében)
  • A név ejtéséről: Vonneguthoz vagy Steinbeckhez hasonlóan Bernstein nevének is németes ejtése terjedt el Magyarországon korábban, olyannyira, hogy amerikai kiejtés esetén sokan nem is tudnák azonosítani, kiről beszélünk. De apró érdekesség: maga Bernstein is többféleképpen ejtette nevét („börnsztájn” vs. „börnsztín”), angolul tudóknak erről található egy érdekes kis dolgozat és kultúrtörténeti adalék itt.

Az epizódban említett magyar előadók, művészek, alkotók, hírességek

Magyar zenekarok (az LGT-n kívül)

Említett intézmények, szervezetek, vállalatok

Külföldi sztárok, előadók, alkotók, hírességek

Említett külföldi együttesek

Kivonatos tartalom időkóddal

(Készül, nézz vissza pár óra múlva 😎 )