PASZT | Lesz-e még országos színházi fesztivál Magyarországon?

Partizán

Az ország színházi életének legizgalmasabb és leginkább várt eseménye hosszú éveken keresztül a Pécsi Országos Színházi Találkozó volt. A 2001-ben útjára indított fesztivál mind a színházszerető közönség, mind a szakma számára fontos találkozási pontot jelentett, ahol színvonalas szakmai diskurzusok mentén tudtak reflektálni az aktuális történésekre.
A Magyar Teátrumi Társaság térnyerése és a Magyar Színházi Társasággal való konfliktusos viszonya az elmúlt években a POSZT minőségének romlásához, a közönség érdeklődésének és lelkesedésének elvesztéséhez vezetett.
2021 márciusában végül Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a fesztivált szervező cég megszüntetését, és ezáltal a Pécsi Országos Színházi Fesztivál felszámolását kezdeményezte.

Meghívott vendégeinkkel arra keressük a választ, hogy a két magyar színházi szervezet álláspontja szerint milyen célkitűzések mentén kell majd megszervezni a POSZT után következő országos színházi fesztivált? Milyen külföldi minták követendőek, illetve a szegedi Thealter Fesztivál ellehetetlenítése mit jelent a független társulatok országos reprezentálásának viszonyában?

Vendégek:
Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke
Balog József, a MASZK Egyesület elnöke
Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója
Szabó László, a Magyar Teátrumi társaság titkára