Új Egyenlőség

A Fidesz nemrégiben benyújtott, úgynevezett pedofiltörvénye kapcsán Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel beszélgettünk, aki évek óta figyelemmel kíséri a hazai gyermekvédelmi intézmények és szolgáltatások állapotát. Arra próbáltunk választ találni, hogy a gyerekek érdekeinek védelmével beharangozott Kocsis Máté-féle törvényjavaslat valóban alkalmas lehet-e deklarált célja elérése, valamint hogy ezenközben a kormány általános gyakorlata mennyire szolgálja a gyerekek védelmét a mindennemű bántalmazásokkal, visszaélésekkel szemben.
 
Szél Bernadett egyetért azzal, hogy – a Kaleta-ügy tanulságai nyomán – szigorítani kell a büntetési tételeket a gyerekekkel kapcsolatos szexuális és hatalmi helyzetből adódó visszaélések ügyében, azt viszont érthetetlennek tartja, hogy az állítólag közel egy évig készülő jogszabálytervezet miért nem tesz egyetlen említést sem a megelőzésről és az áldozatok segítéséről. A törvénycsomag ellenben gondot fordít arra, hogy a kilencedik alaptörvénymódosítással rögzített hivatalos állami családmodellt átvezesse a Családvédelmi törvényen.
 
A képviselőnek – tágabbra nyitva a beszélgetés fókuszát – általános tapasztalata, hogy a kormányzat gyermekvédelmi intézkedései során alig fordít figyelmet a problémák megelőzősére, és a bántalmazások áldozatainak segítésére. Mi több, a kalocsai gyermekotthonban történt bántalmazások ügyét nyilvánosság elé táró hírportál, a 24.hu ellen még az Emmi tett feljelentést, vitatva a cikk állításait, amelyek pedig ombudsmani vizsgálat megállapításain alapultak. Szél Bernadett azt is elmondta, hogy számos gyermekotthonban a huszonegyedik századhoz méltatlan körülmények között tartják a gyerekeket, miközben a gondozási munkát végző dolgozók fizetése rendkívül alacsony, emiatt hatalmas a fluktuáció, és a gyakori pályaelhagyás miatt nagyon enyhék a munkaalkalmassági elvárások is. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy folytatódik a fóti gyermekváros fokozatos kiürítése, más intézmények nem küldhetnek gyerekeket a magas színvonalú ellátást nyújtó fóti komplexumba. A Fóti Gyermekközpont megszüntetése évek óta napirenden van, de értékelhető indoklás ez ügyben sosem hangzott el.
 
Szél Bernadett arra is reagált, hogy a teljes fővárosi nevelőszülői hálózat egyetlen tollvonással egyházi fenntartóhoz kerül: arra számít, hogy az állam kivonulása következtében a szakmai munka még kevésbé lesz átlátható és ellenőrizhető a jövőben az országgyűlési képviselők eszközeivel.