44. epizód: Lágy vagyok, lírai és gyengéd, visszafogott, kevésszavú (Vendég: Dr. Praznovszky Mihály)

StúDió Veszprém

44. epizód: “Lágy vagyok, lírai és gyengéd, visszafogott, kevésszavú.”(Vendég: Dr. Praznovszky Mihály)

Maradhatnánk ennyiben, ha már “Praznó” így jellemezte önmagát. Aki valóban ismeri, az tudja;; ez annak a rá oly jellemző szarkasztikus humornak a kivonata, ami egyedi módon és feltartóztathatatlanul dől belőle történeteivel együtt.
A szurka-piszkát apai örökségnek mondja, habitusa mögött pedig természetesen Mikszáthot látja.

Tévedtünk, amikor azt hittük, meglehetősen sokat tudunk róla és munkásságáról.
A klasszikusan közismert irodalmi, szerkesztői, tudományos tevékenységeit is kitárgyaltuk, de aztán sorra jöttek a meglepetések.
Kiderült, hogyan és miért faragott belőle versmondót az amatőr táncos-komikus színész, egyébként varrógépműszerész apa. 
Merőben új oldaláról  mutatkozik be történetével, amiben elmesélte, hogy az Aranycsapat tagját, Szojka Ferit miért nem vette be saját focicsapatába.

Aztán jönnek a radikális, sokak nyugalmának megzavarására alkalmas megállapítások, kijelentések.
Ad 1. Törölné a kötelező irodalmak közül  Fekete István Téli berek című könyvét, s bár Harry Potterrel nincs baja, de 100%-ig biztos benne; aki ezzel kezdi, soha nem fog eljutni Thomas Mannig. 
Ad 2. Üzen Asztalos Istvánnak: “Megbántottam. Visszavonom Pista ezúttal, ünnepélyesen!”
Ad 3. Az Európai Kulturális Főváros projekt nem érdekli és nem hisz az egészben! 2023-ban szerinte sokkal fontosabb Petőfi és Madách születésének 200. évfordulója. Ha valami, akkor Az ember tragédiája az igazi európai szintű kúltúrteljesítmény.   

Találkoztunk még Roosevelt elnökkel, aki zsebében egy cédulával jött Magyarországra és Bodon Öcsivel, a fejelőművésszel, majd Rejtő Jenővel.
Átruccantunk Szklabonyára, beálltunk Szent Péter esernyője alá és onnan hallgattuk fiataloknak szóló könyvajánlóját és Lackfi költészete kapcsán versolvasás-méltatását.

A beszélgetés végén körülnézett a StúDió asztalán és rögtönzött recenziót is prezentált Háy János, Dragomán György, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián könyveit látva. 

Megígérte, 1 év múlva újra találkozunk és meghatározta a témát is…