#32 - Dr. Török Réka

Magyar Business Podcast

“12 éve foglalkozom útkereső, pályájukat kezdő, szakot vagy szakmát váltó fiatalokkal, szüleikkel és tanáraikkal. A leggyakrabban az a kérdés jut el hozzám, hogy lehetséges-e jó pályadöntést hozni 14, 18, vagy akár 25 évesen? És később, 30 vagy 40 fölött mi alapján hozzuk meg munka szerepekkel kapcsolatos döntéseinket?

Vajon (időben) jelez-e a belső iránytűnk, hogy jó helyen vagyunk-e? Elég érzékenyek vagyunk-e a jelzésekre? Van bátorságunk felvállalni a döntést vagy a váltást?

Gondold át, hogy az utóbbi három hónapban melyek voltak azok a (munka)tevékenységek az életedben, amelyek örömet okoztak és energiával töltöttek fel. Írj le legalább három olyan dolgot, ami feltöltött, és igazán el tudtál mélyülni benne.

Hogyha nem tudsz ilyet felsorolni vagy csak egyet találsz, akkor olvass tovább.

A középiskolások egy része pályaelképzeléseiben érett és szülői vagy tanári útmutatás segítségével könnyen eligazodik a képzések és szakmák világában, határozott elképzelései vannak, az önismeretének adott szintjén. Ez azonban csak a tanulók ötödére igaz.

Legtöbben nyomasztó teherként élik meg azokat a döntési helyzeteket, amelyek elsősorban az iskolarendszer sajátosságaiból adódnak: az érettségiző diákok és szülei szeme előtt az lebeg, hogy be kell jutni az egyetemre, ezért gyakran kényszer diktálta helyzet születik tudatos és megalapozott döntések helyett.

Az egyetemre már bejutottak közül első évben legalább 25%-uk lemorzsolódik, és legalább ennyien nem a végzettségüknek megfelelő területen kezdenek el dolgozni. Egyrészt, mert közben a munkaerőpiac is változik, másrészt később jönnek rá, hogy mi az igazán nekik való terület. Így a későbbi életút is néhány csavarral kezdődik….”

——————————————————–

Dr. Török Réka a neten:

Honlap  
https://orientify.hu/

Facebook

https://www.facebook.com/orientify

Instagram

https://www.instagram.com/orientify.hu/

LinkedIn

https://www.linkedin.com/in/r%C3%A9ka-t%C3%B6r%C3%B6k-phd-07297746/

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCd0qpJlVzu7hPdtuNSEiVJQ

——————————————————–

Magyar Business Podcastről:

Legyél a Magyar Business Podcast Vendége!

http://www.magyarbusinesspodcast.com/podcast-vendeg/

Hírlevél feliratkozás

http://www.magyarbusinesspodcast.com/hirlevel-feliratkozas/

Töltsd ki a Magyar Business Podcast egy perces hallgatói felmérését

http://www.magyarbusinesspodcast.com/hallgatoi-felmeres/

A Magyar Business Podcast csapatról

http://www.magyarbusinesspodcast.com/podcast-vendeg/

MagyarBusinessPodcast.com

http://www.magyarbusinesspodcast.com/

   

#MagyarBusinessPodcast