55. epizód: Tanárceleb. Veszprém szülöttje. (Vendég: Balatoni József, Jocó bácsi) - 1. rész

StúDió Veszprém

Provokatívnak szánt kérdésünket lazán lereagálta beszélgetésünk elején: “Tisztázni kell, nem a felvételben van akadás, hanem bennem.”

Álszerénység nélkül mesélt beszédhibájáról a tanár úr, aki külön világot teremtett a közösségi médiában, ott tízezrek követik (Jocó bácsi világa).
Diákjai számára az élménypedagógia módszereivel teremti meg a történelemtanulás új kereteit: Hitler vagy Napóleon, északról vagy délről támadunk, közösen vizsgálódunk és játsszuk el, s csak a végén mesélem el az igazi sztorit – magyarázza módszere lényegét.

Keményen kitart állítása mellett és érvel a Guttenberg-galaxis mellett: márpedig a gyerekek olvasnak és szeretnek olvasni. Persze, nem a kötelező olvasmányokat!
A félreértéseket is tisztázandó elárulja, nem elitiskolában tanít, egy lakótelepi környezetben működő intézményben dolgozik osztályfőnökséget is vállalva.
Minden elballagó osztályának emléket állít saját testén, már 3 tetoválásáról tudja felidézni a diákjaival töltött éveket.

Hatkötetes szerző, tréner, volt, hogy 1800 ember előtt beszélt, ami jóval nagyobb létszám, mint a falu lakosságáé, ahol felnőtt.

Nem tiltakozik, amikor Öveges József munkásságához hasonlítjuk az övét, de azt mondja, a legtöbb küzdelme a tanártársakkal van, akik sokszor értelmes kritika helyett “nettó támadást” indítanak ellene.