Kilátás a hegyről 2021/16: A migráció kérdése és a pápai válasz: befogadás és integráció?

Kilátás a hegyről

Ferenc pápa hétvégi magyarországi érkezése kapcsán már a nyáron fellángolt a vita azzal kapcsolatosan, hogy mekkora az eltérés a magyar kormány által gyakorolt „migránspolitika”, illetve Ferenc pápa ezzel kapcsolatos „elvárásai” között, illetve más szavakkal: van-e közös pont Ferenc pápa és a magyar kormány tervei között. Felmerül továbbá a kérdés: van-e a Vatikánnak hivatalos álláspontja a témában vagy pápánként változnak a megközelítés hangsúlyai? Mit ért a döntően bevándorlók létrehozta Argentínából érkező, s maga is bevándorló családból származó Ferenc pápa a migráns fogalom alatt, illetve mit az általa elvárt integrációjuk alatt? Mi a teendő szerinte akkor, ha a migránsok nem akarják elfogadni az őket befogadó ország kultúráját és szokásait, s nem hajlandók integrálódni?
Mindezekről és egyéb kapcsolódó témákról Dr. Tóth Tamással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárával, a római pápai Gergely Egyetem (Pontificia Università Gregoriana) tanárával, a Kultúra Pápai Tanácsának konzultorával, teológussal, egyháztörténésszel beszélgetett Dr. Odrobina László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, volt madridi nagykövet, klasszika filológus, teológus, vallástörténész.
A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája. A felvételen hallhatóak a Broke for Free együttes Something Elated c. művének részletei (freemusicarchive.org/music/Broke_Fo…mething_Elated).
Fotó: Lambert Attila, Magyar Kurír