58. epizód: Jól vizsgázott a 4,8-as átlagú professzor (Vendég: dr. Szentgyörgyi Szilárd)

StúDió Veszprém

Mississippi, Kossuth County, Fulbright szenátor. Ezekkel a vizsgakérdésekkel kezdtük a beszélgetést, de nem jött zavarba Szentgyörgyi tanár úr, minden válasza helyesnek bizonyult.

Podcastunk első tudományos ismeretterjesztő epizódját hoztunk össze hármasban, témánk a nyelvtudomány.
Szilárdnak hála érdekesen és közérthetően beszélgettünk az amerikai elnökök retorikai képességeiről, szövegeikből kirajzolható személyiségjegyeikről.
A harmadikosként szövegelő Trump és az öregecskén cizellált Biden…, az ír vagy skót akcentussal beszélőkkel kapcsolatos sztereotípiáink, melyek alapján egy filmben hallva a dialektusokat csakis óriási bunyók kitörésére számítunk.
A magyarban is térhódító angol jövevényszavak, az atombomba megalkotásán dolgozó magyar lángelmék, a Marson használt nyelv és az ajakkerekítés, mint a fonetikából is ismert kifejezés. Ezek és még a matematika is szóba kerültek, de nem maradhatott el a könyvajánló sem.

Azért Szilárdot is megismerhetjük egy kicsit a beszélgetésből.
Kiderül, hogy az a bizonyos 4,8-as átlag a hallgatói értékelésekből jön a MarkMyProfessor oldalon, honnan nézi legszívesebben a balatoni napfelkeltét, milyen irodalmi műfajért rajong és az is, miért nem matematikus lett belőle.

#veszprém #stúdióveszprémpodcast #veszprempodcast #podcastmagyarul #veszprémbalaton2023 #ilovebalaton #welovebalaton #csodalatosbalaton #veszpréminfo #balatonfelvidek #helloveszprem #hellobalaton #veszpremiarcok #megkerülhetetlen #almádi #americancorner #pannonegyetem #nyelvészet #amerikanisztika #angolamerikaiintézet #markmyprofessor #evezés #sárkányhajó @Csodálatos Balaton @Csodálatos Magyarország Balaton Visit Veszprém Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BalatonFelvidek.hu Balatonalmádi Város Pannon Egyetem – University of Pannonia American Corner Veszprém #szószátyár #nádasdyádám Sarkanyhajozz.huu #trump #biden #asimov #Fulbright The Fulbright Program #marsplanet Joe Biden Donald Trump Jr.markmyprofessor.com Hungary