Riporta

Őszinte – őszintébb – Tink Misi.

A Riporta 31. adásának vendége Balázsovics Mihály, művésznevév Tink. Misi rapper és képzőművész és persze egy csomó minden más is, bár ez utóbbit nem is biztos, hogy tudja. Az biztos, hogy van esze, szíve, lelke, és őszintén remélem hogy az újjászületés után jövője is van. Tavaly ugyanis új szívbillentyűt kapott egy életmentő műtét során, ez pedig óhatatlanul is egy újrakezdésre sarkallta őt. Hosszan beszélünk a betegségét megelőző időszakáról, a függőségéről, arról, hogy hogyan élte meg a kórházban töltött időt, egyáltalán, hogy milyen az időhőz való hozzáállása, milyen a viszonya  a többi rapperrel, a zenélésen kívül milyen tevékenységek érdeklik, milyen volt a “nagy visszatérés”, vagyis a betegség után tisztán kezdeni újra egy olyan tevékenységet, a rappelést, amely műfajtól nem idegen a füvezés és a bulizás. Sokat beszélünk a grafftitiről, mint műfajról és bevallom ez az egyik kedvenc részem az interjúból: Misi visszarepít minket a ’80-as évek New Yorkjába is, ezen kívül betekintést enged a graffitihez fűződő sajátos viszonyába is. Beszélünk különböző zenei projektjeiről, a Mulató Aztékokról és a Slow Village-ről, a tagokkal való kapcsolatáról vagy akár arról is, hogy hogyan írta át emberi viszonyait az, hogy már nem él olyan szerekkel, mint régen. Említést teszünk a postánál töltött éveiről, ami azért jó, mert így szóba kerülhet egyik kedvenc íróm, Charles Bukowski is.

Néhány link az adás különböző részeihez, legyen szó zenéről, könyvről vagy másról:

a dal, amin keresztül (sok más emberhez hasonlóan) megismertem a Mulató Aztékokat:

MULATÓ AZTÉKOK – FÜLI GÉR (OFFICIAL VIDEO) – YouTube

Ács Dani dokumentumfilmje, a Rapháború, amit Misi különösen szórakoztatónak talált:

https://youtu.be/SUJrKlSP0Qw

A betegség utáni szólóalbum Misitől:

ONE-AB x TINK – FOLT (full album) – YouTube

És róla az első single, amelyhez a klippet Egerben forgatták:

ONE-AB x TINK – Kezdjük (official video) – YouTube

Egy kőkemény dokumentumfilm kábítószer témában:

Dizájneren – YouTube

Bajzáth Sándor is szóba kerül a függőség kapcsán:

Bajzáth Sándor: Szerhasználat és felépülés (Mindenki Akadémiája) – YouTube

Charles Bukowski: Posta

Posta · Charles Bukowski · Könyv · Moly

És ne felejtsük el Misi másik zenekarát, a Slow Village-et sem. Nemrég (2021. augusztus) jelent meg ez a videó, amelyet Misi kórházi időszaka inspirált:

https://youtu.be/-_zWM-HCWQ8

Egy vidámabb Slow Village-dal:

https://youtu.be/HlxkLlS4xuI

Szóba kerülnek még többek között: Beton Hofi, La Haine, Beastie Boys, CD vs. bakelit, illetve a művészeti ágak különböző fúziói is.