Futó Kaland: Spartathlon 2021 - Maráz Zsuzsanna, Boros Richárd, Simonyi Balázs

Tilos Rádió Podcastok

spartathlon-2021

Szeptember 24-én elindultak Athénból Spártába futva. Európa egyik legizgalmasabb, 246 km-es ultraversenye a Spartathlon.

Hérodotosz elbeszélése szerint i. e. 490-ben, a marathóni csata előtt Miltiadész egy küldöncöt menesztett Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a perzsák ellen. Hérodotosz így emlékszik Pheidippidész futásáról:
„Mielőtt a hadvezérek elhagyták volna a várost, követet küldtek Spártába egy Pheidippidész nevű athéni férfit, aki nagyon gyorsan tudott futni, és ez is volt a foglalkozása…”
„A hadvezérek tehát ezt a Pheidippidészt elküldték Spártába, s az Athénból való indulása utáni napon már meg is érkezett. " – azaz Pheidippidész napkeltétől legkésőbb másnap napnyugtáig, azaz maximum 36 órán belül futotta le a távot, így ez lett a modern Spartathlon verseny szintideje.

A 2021-es Spartathlon magyar csapat tagjai ABC sorrendben:
Bódis Tamás, Bogár János, Boros Richárd, Dombay Gábor, Dörnyei István, Farkas Zoltán, Gálik Ervin (Szlovákia), Gyöngyösi János, Hallgató-Csík Ivett, Ihász Veronika, Kozma Zsolt, Lovász Zsolt, Lőw András, Lukács Albert, Maráz Zsuzsanna, Sárosi Gyula, Sélley Gábor, Simonyi Balázs, Szabó Béla, Szekeres Tibor, Takács Péter Balázs, Veress Béla, Zétényi Szvetlana

A fenti kiváló futók közül 15-en értek célba. Közülük 3, köztük az ezüst érmes Maráz Zsuzsanna lesz a vendégünk.