Jászai Mari, tőzsdenyitás, pályázati program fiatal művészekért

Millás Reggeli

MESÉL A MÚLT: 95 éve hunyt el az egyik legnagyobb magyar színésznő

Jászai Mari a legnagyobb magyar tragika, akit már kortársai is a színházi szcéna nagyasszonyának neveztek, és az utókor is joggal helyezi a honi színháztörténet piedesztáljára. Pályája során mintegy háromszáz szerepet játszott el. Sokan a deklamáló színjátszás utolsó nagy alakjának tartották, miközben a természetes stílus első képviselői is állították: archaizáló habitusával képes volt alkalmazkodni más stílusokhoz is, anélkül, hogy bármennyit feladott volna színészi személyiségéből. Mindemellett emlékiratai, számos publikációja bizonyítja, hogy nemcsak a hivatásában elkötelezett színművész volt, hanem a világ megjavításán elmélkedő „társadalmi lény”. Szenvedélyessége, publicisztikáiban is megjelenő kíméletlen kritikai hangvétele miatt persze sok ellensége is akadt. A hat elemit végzett színésznő szerelmi viszonyaival, különcségeivel, önmagával is kíméletlen, olykor zavarba ejtően őszinte írásaival maga szolgáltatott anyagot a támadásokhoz. A klasszikus színjátszás Nagyasszonya voltaképpen az önállóságot bátran vállaló modern kori nőtípus első, és mindjárt legmerészebb képviselője volt.

Katona Csaba, történész

TŐZSDENYITÁS – Deák Dávid, üzletkötő

KULTMOGUL: METU-Youngart-Porsche Magyarország együttműködés a fiatal művészekért
A fiatal művészek támogatására indít képzőművészeti pályázati programot a youngart online galéria a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Porsche Centrum Budapest együttműködésével és támogatásával. A kezdeményezés mellé olyan nevek álltak nagykövetként, mint Veiszer Alinda és Ott Anna.

Reichert Otília, a youngart kommunikációs vezetője

Ez a tartalom Jászai Mari, tőzsdenyitás, pályázati program fiatal művészekért a Millásreggeli – a gazdasági muppet show oldal tulajdona.