A minőségi jogalkotás elmélete és gyakorlata I A jognak asztalánál #13

Partizán

Az orvosi jogviszony újraszabályozása után kialakult botrány, a rabszolgatörvény elfogadását övező társadalmi felháborodás, az egyetemek ún. privatizációjával szemben mutatott ellenállás stb. Ezek mind jó példái annak, hogy milyen negatív következményei lehetnek annak, ha a kormánytöbbség nem a szakmai szempontokat, hanem az aktuálpolitikai érdekeit tartja kizárólag szem előtt a jogalkotás során. Ezért ebben az epizódban a törvényalkotásról és a minőségi jogalkotás követelményeiről lesz szó. Hogyan néz ki a törvényalkotási eljárás? Milyen követelmények fogalmazhatók meg az eljárással szemben, hogy valóban minőségi jogszabályok szülessenek? Hogyan jellemezhetjük a 2010 utáni törvényalkotási folyamatokat?
Beszélgetőpartnerünk pedig Drinóczi Tímea, jogász, akadémikus, aki jelenleg a brazil Federal University of Minas Gerais oktatója.
Az epizódban hallható bejátszások Tordai Bence országgyűlési képviselő által, az ún. rabszolgatörvény parlamenti elfogadása során készített felvételből származnak.