Költészet lényegének esete a nemzettel és a vadkapitalizmussal | Gyulai Pál–Rákosi Jenő | Olvasókör

Partizán

A Partizán Olvasókör harmadik évadában a magyar irodalomtörténet elmúlt 120 évének a legfontosabb elméleti szövegeit fogjuk olvasni. Olyan esszéket, tanulmányokat, kritikákat és kiáltványokat válogattunk össze, amelyek, koronként változó módon, megpróbálják meghatározni az „irodalom” lényegét, kijelölni a funkcióját a társadalmi/kulturális munkamegosztásban, és/vagy felhasználni politikai célokra. A múltunk tükrében a jelenünket szeretnénk vizsgálni. Azt ígérjük, hogy a kortárs liberális, konzervatív, piaci fundamentalista, fasiszta és ultrabalos ideológiákat vissza fogjuk vezetni az eredetükig, és ezek fényében igyekszünk láttatni a most nagy kardcsörtetéssel vívott „kultúrharcokat”. 

A tárgyalandó szövegek kijelölésében, elhelyezésében és értelmezésben végig segítségünkre lesz állandó szakértőnk, Lengyel Imre Zsolt, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének az oktatója. 

Az első alkalommal Gyulai Pál (1826–1909) és Rákosi Jenő (1842–1929) három-három cikkét olvassuk és értelmezzük, a kiegyezés és az első világháború kitörése közötti időszakból. Fő kérdésünk: milyen a romantikus irodalomfelfogás, amely még egyszerre volt liberális és nacionalista? Milyen ennek az irodalomfelfogásnak a nemzeteszménye? Hogyan jelent meg a piac a kulturális termelésben? Hogyan fogadta az irodalom a vadkapitalizmust?

Hol találsz meg minket?

Youtube-on: https://www.youtube.com/c/Partiz%C3%A1nm%C3%A9dia

Facebookon: https://facebook.com/partizanpolitika/

Facebook-csoportunkban: https://www.facebook.com/groups/partizantarsalgo

Instagramon: https://www.instagram.com/partizanpolitika/

Hogyan támogathatod a munkánkat?

Legyél a patronálónk, hogy hozzáférj a vágatlan adásokhoz és extra tartalmainkhoz: https://www.patreon.com/partizanpolitika

PayPal-on keresztül is várjuk az adományodat, e-mail címünk: partizanalapitvany@gmail.com

Egyszeri vagy rendszeres banki átutalással is segíthetsz! Ehhez a legfontosabb adatok:

Név: Partizán Alapítvány

Számlaszám: 16200106-11669030-00000000

Közlemény: Támogatás

Ha külföldről utalnál, nemzetközi számlaszámunk/IBAN (International Bank Account Number): HU68 1620 0106 1166 9030 0000 0000

BIC/SWIFT-kód: HBWEHUHB

★ Support this podcast on Patreon ★