Rókusfalvy Pál: A szőlőben megtanul az ember picit szerényebbnek lenni

Filéző

Rókusfalvy Pál a 90-es években, sikeres médiaszakemberként szeretett bele Etyekbe egy borkóstolón, az elmúlt húsz évben nem csak szőlőt vett és fogadót nyitott, de sikeres fesztiválokat indított. A podcastból sok egyéb mellett kiderül, mi fogta meg a borászkodásban,

És mire tanította meg az életmódváltás:

Jópofa dolog együtt mozogni a növények világával, sokat lehet belőle tanulni: például megtanulsz egy picit szerényebbnek lenni, ami a média után nem olyan nagy baj.

Miért látja úgy, hogy korszakváltás jön a bormarketingben

A bor nemcsak a globális felmelegedéssel küzd, hanem az alkoholos piacon összes többi szereplőjével is. A torta szűkül, jönnek a kézműves sörök, a ciderek, a könnyű alkoholok, a koktélok, a gin tonic meg az összes többi. A borpiacnak is fel kell vennie a tempót, és újrafogalmaznia, hogy mi is a bor

Hogy sosem pártok, hanem ügyek mellett köteleződik el:

Soha nem voltam a politika része, ugyanakkor elkötelezett vagyok egy csomó ügy irányába, és amit jónak tartok, amellett mindig kiállok. Politikai összefonódásként azt szokták emlegetni, amikor azt nyilatkoztam a felcsúti kisvasútról, hogy az egy nagyon jó dolog. Igazából sajnálom, hogy elmúlt, mert az egyik álmom, hogy az emberek autó nélkül kijussanak alkoholt fogyasztani Etyekre turistaként.

És hogy miért nem zavarja, ha lassú a fejlődés:

Ebben az útban nagyon sok szépség van. Tény, hogy a rettenetes bortól indul el az ember, a végén pedig már nagyon szép borokat készít. Aztán majd átveszi a fiam, aki még szebbeket csinál. Organikusan kell fejlődni.