Baloldali siker az előválasztáson - Jámbor András | Belépési Küszöb különkiadás

Partizán

Előválasztási különkiadásunk vendége Jámbor András, vagy ahogy sokan ismerhetitek: Jámbi. Talán senkinek sem újdonság, hogy Jámbi, a Szikra Mozgalom jelöltjeként győztesként zárta a József- és Ferencvárosban rendezett előválasztást, így jövőre ő fogja képviselni az ellenzéket az országgyűlési választáson a Fidesszel szemben – ami fontos mérföldkő nemcsak Jámbi életében, hanem a Szikra és a magyar baloldal történetében is. 

A közel egy éves kampányban sikerült tematizálni olyan politikai törésvonalakat, amelyek általában háttérbe szorulnak a nagypolitikában, a mindennapokban azonban milliókat érintenek. A legsikeresebb ezek közül talán a Diákváros ügye volt, amelyen keresztül országos szinten téma lett a bérlakás- és kollégiumépítés, valamint a lakhatási válság valósága. 

A beszélgetés során a kampány mellett Jámbi sokat mesél arról, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtött az utóbbi 15 évben a budapesti mozgalmi életből, amelyek nagyban hozzájárultak a kampánya sikeréhez is. Felidézzük a 2010 előtti időket, amikor a Fidesz és az SZDSZ közösen szervezett demonstrációt a neonácikkal szemben, valamint a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket, amelyek egyik pillanatban még a dolgozói érdekképviseletről, a másikban pedig már ellenzéki politikusok televíziófoglalásáról szóltak. Fontos adalékul szolgálnak ezek az események ahhoz, hogy megértsük, hogyan illeszkedhet a magyar baloldal “hosszútávfutásába” Jámbi képviselősége. 

★ Support this podcast on Patreon ★