65. epizód: Az Anima egy kalandpark, amiben nem mindig ugyanazt csináljuk (Vendég: Prieger Zsolt)

StúDió Veszprém

65. epizód: Az Anima egy kalandpark, amiben nem mindig ugyanazt csináljuk (Vendég: Prieger Zsolt)

Bemutatkozásként azt mondja magáról, nincs zenész, tanár vagy újságíró identitása, inkább mind egyszerre van.
Az ember egy kísérletező forma, amíg az élet tart, addig a saját identitásaival és megjelenési formáival játszik az ember, és megpróbálja magát szellemi izgalomban tartani.
Erős felütés, de az emlegetett izgalom kitart az epizód végéig, erre garanciát vállalunk.

Egyébként saját képességei kapcsán nem kertel. Szerinte aki azt gondolja magáról, hogy bármiben is ötös, az nagyon el van tévedve. Általában ők azok akik igazából nem értenek semmihez – mondja.

24 órás ember, sokat vállal, ezért kell neki a kontroll, amit a feleség és az Istennel való folyamatos párbeszéd ad meg leginkább.
Ezt a gondolatot frappánsan fűzi a következőbe, merthogy a sokszínűség, a 360 fokosság az egy elvárható kreatív művészi gesztus.

Elővettük a StúDió Veszprém szerkesztőjének zenei válogatásában szereplő Anima számokat és értékelést kértünk. Elégedetten elemzett.

25 évet utazunk vissza, amikor a Shalom című lemezt említjük neki és azt, ebben a zenei anyagban jól elküldték a francba a rasszistákat és a neonácikat. A mai állapotokról azt mondja, van változás, de nem olyan, amire számítottunk, mert “mindenki lenget”.
Beköszöntött a hibrid-korszak, a demokráciánk, az ellenzékünk, a kultúránk is az. Ha nem szemléljük ezt iróniával, az olyan, mintha aláírnánk a halálos ítéletünket.

Pilinszkyzünk, Kassákozunk, focizunk, Törőcsik Franciskát és Presser Gábort emlegetjük, meg még a tatai madárlest, a budai elitgimnáziumra is kitérve.

Zsolt könyvajánlója parádés. Az egész gimnazista életét meghatározó orosz szerzők remekei közül leginkább Dosztojevszkij műveit, például a mostanában újraolvasott Kamaszt ajánlja. Szerinte ez a zseni az irodalom legnagyobb krimiszerzője, Hitchcockhoz hasonlítja.
Pilinszky versei mellett kortárs szerzőként Háy Jánost ajánlja, bármelyik könyve jó választás lesz, ígéri.

Epizód és Prieger a javából!