Szerintem mindenki feministának születik - Interjú Wirth Judittal | Zsófilter #3

Partizán

A 90’-es években országszerte sorra alakultak a nőszervezetek és 2003-ban már 80 szervezet tagságával alakult meg a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. Azóta sok változáson ment át a hazai nőzmogalom, de mindenképpen az ilyen szervezetek lobbitevékenységének köszönhetjük, hogy a magyar jogban ma létezik a távoltartás intézménye, hogy büntethető a házasságon belüli nemi erőszak, hogy van kapcsolati erőszak és zaklatás tényállás a BTK-ban. Látható, hogy történtek előrelépések, de a mindenkori politika és az állami szervek a nőket aránytalanul érintő témákat, mint a nők elleni erőszak, hajlamosak a szőnyeg alá söpörni. 
Wirth Judit, a NANE és PATENT Egyesület munkatársa, jogász és szaktanácsadó a ‘90-es évek közepe óta aktív a magyar feminizmusban, számos áldozatsegítő programban vett részt és annál is több szakpolitikai irányelvet és törvényjavaslatot dolgozott ki. Képzéseket tartott bíróknak, rendőröknek, szociális munkásoknak és egyéb szakmák képviselőinek a családon belüli erőszakról, a szexuális visszaélés különböző formáiról, és felsorolni is nehéz lenne a körülbelül 25 év alatt végzett tevékenységeinek listáját.
A Zsófilter interjújában a magyar nőszervezetek a külvilág számára láthatatlan, de annál keményebb munkájáról beszélgetünk, és hogy merre tart a 2010-es évek óta a nők elleni erőszakkal kapcsolatos munka. 

Hol találsz meg minket?

Youtube-on: https://www.youtube.com/c/Partiz%C3%A1nm%C3%A9dia

Facebookon: https://facebook.com/partizanpolitika/

Facebook-csoportunkban: https://www.facebook.com/groups/partizantarsalgo

Instagramon: https://www.instagram.com/partizanpolitika/

Hogyan támogathatod a munkánkat?

Legyél a patronálónk, hogy hozzáférj a vágatlan adásokhoz és extra tartalmainkhoz: https://www.patreon.com/partizanpolitika

PayPal-on keresztül is várjuk az adományodat, e-mail címünk: partizanalapitvany@gmail.com

Egyszeri vagy rendszeres banki átutalással is segíthetsz! Ehhez a legfontosabb adatok:

Név: Partizán Alapítvány

Számlaszám: 16200106-11669030-00000000

Közlemény: Támogatás

Ha külföldről utalnál, nemzetközi számlaszámunk/IBAN (International Bank Account Number): HU68 1620 0106 1166 9030 0000 0000

BIC/SWIFT-kód: HBWEHUHB

★ Support this podcast on Patreon ★