Szorongatott idill – felolvasószínház Nemes Nagy Ágnes–Lengyel Balázs és Polcz Alaine–Mészöly Miklós levelezéséből

Margó Feszt

 Résztvevők: Lengyel Balázs: Mátyássy Bence Mészöly Miklós: Dér Zsolt Nemes Nagy Ágnes: Petrik Andrea Polcz Alaine: Mészáros Blanka

Négy alkotó, két házaspár – egy történet, amely az 1950-es években kezdődött, és kisebb-nagyobb zökkenőkkel élethosszig tartott. A felolvasószínházban elhangzó „nyolckezes” levelekben a szerzők érzékletesen tudósítanak mindennapjaikról vagy éppen az írással kapcsolatos vívódásaikról. Azokról az évtizedekről, amikor személyes és szakmai életük alakulását döntően meghatározta a korszak megingathatatlannak tűnő politikai berendezkedése és ideológiája. Az utazásokról, társas eseményekről szóló leírások és a könnyed hangú beszámolók mellett olykor súlyos magánéleti és elvi konfliktusok is felvillannak a sorok között.

A Szorongatott idill Mészöly Miklós születésének centenáriumi évében jelenik meg. Ez a gazdagon jegyzetelt levelezéskötet fényképeket, dokumentumokat, valamint a Nemes Nagy Ágnes–Lengyel Balázs és Polcz Alaine–Mészöly Miklós házaspár közös történetéhez fűződő szépirodalmi írásokat is közöl.

A Jelenkor Kiadóval közös program.