68. epizód: Virágevés otthon, avagy a hétköznapok luxusa (Vendég: Beh Mariann)

StúDió Veszprém

68. epizód: Virágevés otthon, avagy a hétköznapok luxusa (Vendég: Beh Mariann)
Epizód nem csak otthoni fűszernövény-termesztőknek. 
Ismét belehúzunk a zöld-témába, ezúttal a gyógy-és fűszernövények világában kalandozunk Mariannal, aki 2019-ben elnyerte a Femcafé Inspiráló Nők díját.

A füvesasszony titulus nem zavarja, büszke rá, hogy sokan fordulnak hozzá tanácsért.  Hozzáteszi, ha 200 éve születik, tán el is égetik.
Transzgenerációs hatás a földdel, növényekkel kialakult kapcsolata; a nagyszülőktől indulva jutunk el 2014-be, Mariann első nagy dobásához.
Olaszországot csinált a budafoki domboldalból, amikor szó szerint teleültette bazsalikommal. Meséli, hogy az arrajárók elmondása szerint a mediterrán illatfelhőben gázolva szinte Itáliában érezheti magát a vándor. Itt és így született vállalkozása, a Bazsalikomoskert.

Jégkockában tárolható virágszirmok és gyógynövények, piacozás teakeverékekkel, a workshopnak meghirdetett boszorkánykörök, a legfinomabb ehető virágok és Anna lánya, aki talán az ország első aromaterápiával gyógyító állatorvosa lesz.
Így forgolódunk témánk körül.
Aztán új könyve születéséről mesélve Sajkodra is elvisz minket. 
Elárulja, hogy az elfeledett ősi levendula-ültetvényt miként fürkészhetik ki az ügyesebbek az Őrtorony-kilátóból. 
A közel 100 éve Provanszból hozott magokkal dr. Bittera Gyula ott alapozta meg a tihanyi levendula történetét. Beszélgetőtársunk gyönyörű fotókkal illusztrált könyvéből ezernyi csoda ismerhető meg az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetségről. 
Úgy mondja, a levendula találta meg őt, kiválasztotta, hogy írjon róla. Csakis így fordulhatott elő, hogy beelőzte a névadót a megírt könyvek sorában a Bazsalikomoskert tulajdonosánál.
Ismeretterjesztésben az egyik leggazdagabb epizódunk a mostani, sőt, hallgatói kérdésekre is válaszolt Mariann!
Praktikus tanácsokat ad a lakásban tartható fűszernövények és ápolásuk kapcsán és még pesto-receptjét is megosztja velünk.
Ez persze nem minden; közös könyv az ismert séffel, a fenntartható kert fogalma, saját podcast a Stihl közreműködésével, a legújabb projekt, ami a kertet és a pultbanállást egyszerre adja meg Mariannak.
Inspiráló!