25. adás: Rab Árpáddal-trendkutatóval beszélgettünk a kávézás múltjáról, jelenéről és várható jövőjéről

Sztorik a kávézóból

Rab Árpádot kérdeztük az alábbi témákról:

  • Mit jelent az, hogy trend, (trendi), mit csinál a trendkutató?
  • Köt-e téged a kávéhoz, újhullámos kávézókhoz/kávézáshoz élmény?
  • Látsz-e a kávézás kultúrájában olyan momentumot, ami – nekünk társas lényeknek – fejlődésünkben fontos szerepet játszott? Fontos a kávézás társadalmi szerepe?
  • Egy kávézó sosem „nagy hely”. Látszik olyan trend, miszerint a társadalomban a kis közösségek, közösségi terek fele fordulnak az emberek? Nagyvárosból kis települések fele mozdulunk el, sok helyett kevesebbet, de jobb minőségben, fogyasztanának az emberek
  • A kávé, mint növény, illetve  a kávézás fenntarthatósága a következő évtizedekben. Mire készülhetünk?
  • Számunkra fontos a „fenntarthatóság”, a kávézónkat ebben a szemléletben képzeljük megnyitni, de globálisan tekintve valóban érdemes-e a mikrokörnyezetben vigyázni a világra és az majd megoldja a „nagy bajokat is”? Egy ilyen szemléletnek van-e valódi ökológiai lábnyoma?
  • Fenntartható-e egyáltalán valami, ami a minőségre teszi a hangsúlyt? Vagy a két fogalom – fenntartható és minőségi – egy zárt rendszerben – föld bolygó – nem is fér meg egymás mellett?
  • Most minden smart/okos. Ezek szerint egy kávézónak ,vendéglátó helynek is smartnak kell lenni? Vagy azért van amiben konzervatív maradhat az ember/vállalkozó? Érdemes-e bármit kitalálni/alapítani/nyitni most, ami nem alapjaitól „smart”, digitális, épül a „Z” vagy „alfa” generációk gondolkodására, igényeire   

Ebben az adásban kivételesen Balázs helyett Bauer Ferenccel, a férjemmel kérdeztük vendégünket

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz:  https://www.facebook.com/sztorikakavezobol

Kövesd Balázs kávés blogját:  https://caffee.blog.hu/ 

Szilvi projektje: https://madarberkenye.hu/

Írj nekünk emailt:  szilvia.beniczki@madarberkenye.hu

#kávé #specialtycoffee #coffee #kávézó #podcast #sztorikakavézóból