A szezonális szorongást azzal is csökkenthetnénk, ha nem tekintenénk kényszerként a karácsonyra

Helyzet // azonnali.hu

A karácsonyi szezon több szempontból is sajátos, hiszen egyszerre hivatott a szeretet ünnepe lenni, amelynek valódi tartalma tényleg az összetartozás, függetlenül attól, hogy az ember hívő, vagy éppen ateista.

Ám a karácsony bizonyos szempontból már rég áldozatául esett a fogyasztói társadalomnak, így az arra való készülődés sokszor szinte egyet jelent a szorongással.

Mindemellett Magyarországon közel egymillió ember tölti magányosan a karácsonyt, rengeteg magyar küzd alkoholproblémával, valamint egyéb illegális drogok fogyasztásával, ami a szezonális depresszió beköszöntével még inkább felerősödik és hatványozottan jelenik meg az ünnepek alatt.
Kapitány-Föveny Máté klinikai szakpszichológus szerint az alapvető probléma az, hogy a karácsonyra egyfajta teherként tekintünk, aminek meg kell felelni, s mindez csak tovább nehezíti az egyébként is terhelt társadalom tagjainak életét, akik

ilyenkor sokszor még rendszeresebben nyúlnak a különböző szerekhez, vagy fordulnak az egyéb függőségeik felé.

De milyen függőségekkel küzd a magyar társadalom? Mennyire más a magyar társadalom függősége más országokéhoz képest? Mi lehet a megoldás a magányra, illetve a szorongás elkerülésére? És hová tűnt az interjú végére a szakpszichológus gyermekeinek édesanyja?
Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Helyzet legújabb epizódjában.
NYITÓKÉP: Kapitány-Föveny Máté