„Megjelentek az oligarchák az egészségügyben” – évértékelő az egészségügyről

Új Egyenlőség

Az Új Egyenlőség podcast legújabb adása egy évzáró volt. Az év egyik, ha nem a legfontosabb területe az egészségügy. Ennek kapcsán egy összegző beszélgetés tartott Kiss Ambrus szerkesztő és Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.
 
A 2021. év az COVID mellett az egészségügy átalakulásáról szól. A hálapénz megszüntetése, a bérek emelése, a magánegészségügy felfutása, a jelentős tőkebefektetők megjelenése ez utóbbi területen, és a „felborult betegutak” egyszerre jellemezték az évet.
Rékassy Balázs úgy fogalmazott, hogy miközben jó, hogy eltűnt a hálapénz a rendszerből, aközben az érdekeltség is kiveszett. Valójában most vált egyértelművé, hogy a paraszolvencia sok esetben azt i biztosította, legyen figyelem a beteg iránt, és ne vesszen el a rendszerben. A béremelés, amely kiváltotta a hálapénzt, már nem vár el mennyiségi kritériumokat, ezért bár több idő juthat egy betegre, de ezzel együtt szűkült is beeresztőképessége a közfinanszírozott egészségügynek. A probléma már a háziorvosoknál kezdődik, ahol sok helyen szinte fizikailag is akadályozzák a beteg és orvos találkozást. Azaz nem lehet bejutni az orvoshoz, csak távrendelés van. Ez akadályozza, hogy az érdemi vizsgálatot igénylők már a szakorvoshoz se jussanak el. Ennek következménye Rékassy szerint, hogy évek múlva nőhet a nem kellő időben kezelni kezdett daganatos betegek aránya.
Azzal, hogy kevesebben jutnak be a „hivatalos” rendszerbe, megnőtt a magánellátás szerepe. Egyrészt elszívták a munkaerő egy részét az közfinanszírozásból, amely által néhány területen hatványozottan növekedett a munkaerőprobléma. Ilyen az ortopédia, traumatológia, szemészet, szülészet területe.
Az utóbbi időben Rékassy szerint megjelentek az oligarchák a rendszerben, akik komoly magánellátást hoztak létre, és ezáltal már az összetettebb műtétek is megjelentek ezen a kínálati oldalon.
A magánegészségügy eredménye a társadalmi egyenlőtlenségek fokozása. Ennek eredményeképpen kényszerpályán következhet be az intézményrendszer átalakítása. Itt nem az lesz a kérdés, hogy szűnnek-e meg kiskórházakban nyújtott ellátások, hanem ez a folyamat mennyire lesz kontrollált. Hiába áll az épület, és került felújításra EU-s forrásból, ha már nincsen benne szakorvos.
Ha a folyamat magától következik be, akkor ellátásban vakfoltok is lehetnek. Ez pedig komoly társadalmi feszültséget hozhat.
A beszélgetés végén egy pozitív intézkedés is szóba került, ez pedig a háziorvosi rendszerben lévő praxisközösségek ösztönzése. (Korábbi podcast adásainkban erről több információ is elérhető).