75. epizód: Balaton - New York - Grúzia - Rhone-völgy, az utolsó vörösjárat

StúDió Veszprém

75. epizód: Balaton – New York – Grúzia – Rhone-völgy, az utolsó vörösjárat a pet nat, a narancsbor és az IPA-forradalom szellemeinek kíséretében

Különkiadásunk befejező részében végre megszólal a “nép hangja” is.
A borászoknak szegezett kérdések messzire kalandozó, ám igencsak tárgyszerű és lebilincselő válaszokra inspirálták a megszólalókat.

A balatoni borteraszról színes kép tárult elénk ahogy a megapoliszok fiataljaitól induló friss trend elemzésébe belefűzték a grúz és francia lejtőkön termő borok stílusjegyeinek leírását.

Apropó, szakemberek!
Megtudtuk, hogy a budapesten látott “kézműves vattacukor” felirat hatására született meg a délipart “lábműves borász”. Miként azt is; a feleség és borstílus-választás magánügy, még akkor is, ha beletörik a bicska!

Ízelítőül mutatjuk, mivel kínálták meg egymást befejezésül a Vörös Balaton képviselői:
– Cimkeügyek, avagy miért nem szerepel a boroscimkén, hogy miből készül a bor? A fajtamegjelölés magyar szokás, Franciaországban a termőhely a lényeg.
– A személyességre, a borászra épülő magyar bormarketing vajon hány palackig működik?
– Mi az a pet nat és valójában nem is új trend, hiszen a pezsgő őséről van szó? A szakmán kívüliek tudják-e mi az a narancsbor? A natúrbor tényleg egy evolúciós lépcsőfok a tiszta csúcsborokhoz?
– A sörök IPA-forradalma hogyan függ össze a divatborokkal?
– Miként húztak hasznot a szomszéd országok borászai a magyar eredetvédelmből és a NÉBIH szabályozási gyakorlatából?
– Gránit tojás a borkészítésben. Ez volt a nagy durranás néhány éve, aztán ma már senki nem beszél róla. A divat mondja meg, hogy ki vagy?
– Nem csak narancs a bor, vegán is!
Az élesztőallergiás vevő esete a natúrborral, amitől bizisten semmi baja! Vajon mondhatja-e ilyenkor a borász, hogy pedig abban 3-szoros a biológiai aktivitás minden máshoz képest?

Jásdi Borterasz Szent Donát Borkúria Zelna Borászat @petranyipince Pálffy – Köveskál 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Homola Pincészet villa gyetvai
#kadara #kékfrankos #ranoldervoros #cabernetsauvignon #malbec #sangiovese #tabunello #cabernetfranc #vörösbor #balatonibor #balatoniborvidék #balatoniborok
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Visit Veszprém Csodálatos Balaton Csodálatos Magyarország Decanter