HELLO FOOD – Élelmiszerbiztonság a hétköznapokban: mitől lesz biztonságos egy élelmiszer és ki vigyáz ránk, fogyasztókra?

Köztünk szólva

Beszélgetés arról, hogy hol vásárol a szakértő, kiben bízik a környezettudatos blogger és mi köze a csomagolásnakaz élelmiszerbiztonsághoz.A boltban vásárolva szinte sosem jut eszünkbe, hogy a termékek kiválasztása során élelmiszerbiztonsági szempontokon is gondolkodjunk. Ma már egyáltalán nincs is a tudatunkban az élelmiszermérgezés lehetősége, vagy ha ezt halljuk, legfeljebb egy nyári szalmonella fertőzés és az eperleves ugrik be. Ez kétségkívül annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-előállítás rendkívül szigorú higiéniai és technológiai előírások betartása mellett zajlik, így nem csoda, hogy manapság természetesnek vesszük azt, hogy biztonságban vagyunk a boltban megvásárolt élelmiszerek fogyasztásakor. Ugyanakkor éles kritikával illetjük az élelmiszerek összetételét, csomagolását, az adalékanyagokat, amelyek sok esetben pont azért szükségesek, hogy az élelmiszerek szennyeződését megelőzzék, a termékekben lezajló természetes folyamatokat megállítsák és ezzel elejét vegyék az egészségre káros anyagok keletkezésének vagy elszaporodásának. Tehát az éremnek az élelmiszerbiztonság tekintetében is két oldala van: erről beszélgetünk mai vendégeinkkel. Mai beszélgetőtársaink Nagy Réka “Ökoanyu”, dr. Kasza Gyula a NÉBIH képviselője és Szöllősi Réka élelmiszeripari szakértő.