87. epizód: Az Utas a múlt elengedéséről, élniakarásról szól, nehogy a múlt foglyul ejtsen

StúDió Veszprém

87. epizód: Az Utas a múlt elengedéséről, élniakarásról szól, nehogy a múlt foglyul ejtsen (Vendég: Molnár Sándor)

Ez az egész egy tragédiával kezdődött.
Azt hitte, Veszprémben is tudják, amit Nyugaton: elég egy pillantás az órára és a cipőre, s máris tudjuk, kivel van dolgunk. Ezért kell a tehetségünkhöz mérten mindegyikből a legjobbat viselnünk. Hát ezért akarta az órás szakma csúcsmodelljeivel elhozni nekünk az időt. Ma talán már értik ezt errefelé is, de ő 10 évvel megelőzte korát.
Így lett a csőd, és a semmi partjáról a múltba, a használt könyvek közé menekülve épített magának új világot.
Amiből olyan csoda született, amit nem átall a szerkesztő kultúrapostoli jelzővel méltatni. A város pedig Gizella-díjjal.

A beszélgetésből megtudjuk, ki volt az első, aki az antikvárium új nevét, az Utas és holdvilágot hallhatta. Különleges szereplők is színrelépnek; Brassai, Bozsik, Praznovszky, valamint az ikrekké összenőtt költőpáros, Széki Patka László és Botár Attila.
A 300-ak között a magyar irodalom nagyágyúi mind szerepeltek az irodalmi estéken, így vált az antikváriumból kultúrközpont és irodalmi szalon. Nincs még egy ilyen magán-közintézmény az országban.

Kifaggatjuk, hogyan jutott hozzá 300 forintért a többszázezret érő, 1621-es kiadású Bellaminihez. Amire aztán később a barátja, Zolika szemet vetett, s ő boldog szívvel nekiajándékozta.
A múltból idáig hallatszik az a bizonyos dübörgő mellberúgás is. 12 éves volt, amikor először hallotta a Rolling Stonestól, hogy “getnó” és ez a löket elemi erővel járta át a kiskamaszt. Azóta sem engedi el a banda. Hamarosan Amszterdamban vesz búcsút Jaggeréktől, szerinte ez a koncert lesz életükben az utolsó találkozásuk.
Meg is adja a módját, most közel lesz a színpadhoz, mert korábban csak 5 milliméteres méretben láthatta élőben a Nagymestert.

Nem csak jó véleménnyel van a 100 szóban Veszprém kezdeményezésről (okosnak, szellemesnek és aranyosnak titulálja), maga is pályázni fog több írásával.
Az epizód legeslegvégén az is elhangzik, milyen érdemjeggyel osztályozta saját podcast-szereplését Sanyi.