Ki mondta, hogy a gin csak tonikkal iható?

Filéző

Csak a gin-tonik?

Erről nincsenek hivatalos adatok, de ha megkérdezünk egy bartendert – ahogy én többször megtettem –, az elmondja, hogy az emberek 90–95 százaléka koktélban issza a gint. Viszont most már van egy egyre gyarapodó réteg, amelynek tagjai magában is megkóstolják, kortyolgatják. Mi ezt a réteget is kívántuk célozni.

Kézműves ginforradalom

Az első magyar gin 2018–19-ben lépett be a piacra. Utána indult be ez a folyamat: több lepárló rátalált, hogy a pálinka mellé csináljunk egy gint is, mert egyébként a pálinkához mérten egy jövedelmező kategória. (…) Szerintem abszolút beszélhetünk kézműves ginforradalomról, gyarapodik a márkák száma is, és a minőség is egyre jobb.

A boróka az alap

A gin definíciószerűen egy borókaízesítésű szeszesital – a desztillált ginnél már az uniós szabályban is ki van kötve, hogy ízében-illatában a boróka kell domináljon –, mellette viszont olyan gyógynövényeket teszünk bele és olyan arányban, amilyenben csak szeretnénk. Ami szinte minden ginben van még, az a koriander, az angyalgyökér, és valamilyen citrus.

Honnan a név?

A Sohóban volt egy legendás Gay Hussar nevű étterem, ami 2014–15-ben sajnos bezárt, és kár lett volna, ha ez a név elhal. Most egy ginben él tovább. Olyan nevet akartunk, ami erős, megjegyezhető, félreérthetetlenül magyar. Lehet, hogy megosztó, hogy van benne egy ilyen kis pikantéria, de nem is akarunk mindenkinek tetszeni. Ha valaki emiatt nem kóstolja meg, akkor kihagy egy jó gint.