88. epizód: Azoknak segítek, akik szeretnének kihajózni azirodalom vadvizére (Vendég: Zsiga Henrik)

StúDió Veszprém

88. epizód: Azoknak segítek, akik szeretnének kihajózni azirodalom vadvizére (Vendég: Zsiga Henrik író, írásoktató)

Homályos a kép, hogy pincér vagy kapitány volt, de aztán kitisztul: csak taljánokból válhattak főpincérek így a ranglétrán a felszolgáló beosztásig jutott a híres hajón.
Íróvá később, a szárazföldet koptatva vált, de senkinek nem ajánlja azt az utat, amin ő jár. Könyvei sikeresek, életciklusukban többszörös kiadást is megérnek, de nagyon nehéz olvasótábort építeni, ha az ember ír egy útikönyvet, aztán előjön egy mesekönyvvel, majd sci-fivel jelentkezik álnéven, s mindezt megfejeli egy regénnyel.

Manapság leginkább íróiskolájával és ottani növendékeivel foglalkozik.
Megbeszéltük vele, hogy tartson gyorstalpalót nézőinknek arról, miként kell nekiállni a legelső, nem a fióknak szánt írásnak. Ami lehet egy novelláskötet első története vagy akár a 100 szóban Veszprém pályaműve.

Bétázás, a tartalom, nyelv és forma szentháromsága, a késznek gondolt szöveg 2-3 hetes dunsztolása és ezekhez hasonló, azonnal hasznosítható praktikákról beszélgettünk.
A kezdő írók számára az egyik legfontosabb szabály is elhangzik: nehogy megmutasd a barátoknak, különösen ne a nagymamádnak!

Azt mondja, hogy, ha indul a 100 szóban Veszprém pályázaton, alaposan elemzi a célközönséget és csak utána választ egyet a rengeteg veszprémi történetéből.
Úgy írja meg, hogy az irodalmi potméterét megfelelően behangolja a hagyománykövető és a normaszegő skálán.
Egyébként nem bánná, ha nem ő nyerne, szerinte tanítványai között többen is díszesebb babérkoszorúval büszkélkedhetnek, mint ő.

A beszélgetés végén könyvek jönnek, a kiadójánál megjelent veszprémi szerzők köteteit ajánlja!
Májusban pedig Almádiba érkezik írótábora, ahol a vadvízi hajózás előtt mindenki jügyesen beállíthatja vitorláit!

@100szobanveszprem @magyarirokepzo @henrikzsiga
#zsigahenrik #köny #írás #íróiskola #irodalmiszalon #könyvek #irodalom #könyvkiadás @veszpreminfo @veszprembalaton2023
#veszpréminfo #podcastmagyarul #veszprempodcast #veszprembalaton2023 #megkerülhetetlen #stúdióveszprémpodcast #veszpréminfo #balaton #hellobalaton #veszprém #ilovebalaton #welovebalaton #csodalatosbalaton #helloveszprem