Kilátás a hegyről 2022/4: Merre fordul a német külpolitika?

Kilátás a hegyről

Három nappal az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót követően Olaf Scholz német kancellár komoly átalakításokat jelentett be a német külpolitikai vonalvezetésben. A meghirdetett kül- és biztonságpolitikai fordulat keretében Németország megnövelte védelmi kiadásait, fegyvereket küldött Ukrajnának, továbbá megkezdte az orosz energiahordozók importjáról való lassú leválást. Mi lehet a külpolitikai fordulat végcélja? Milyen gyorsan lehet újrakalibrálni a német külpolitikát? Mely bel-és külpolitikai tényezők jelentik a külpolitikai fordulat legnagyobb akadályait?

Az adás vendégei Csiki Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa, és Molnár Tamás Levente, a KKI kutatója. A két meghívott kutató a témában megjelent elemzései itt (https://tinyurl.com/3vdss9td) és itt (https://tinyurl.com/y9cy387m) érhetők el.
A kérdező Szalai Máté, a KKI vezető kutatója.
A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája.
felvételen hallhatóak a Broke for Free együttes Something Elated c. művének részletei a Broke for Free együttes Something Elated c. művének részletei (https://freemusicarchive.org/music/Broke_Fo%E2%80%A6mething_Elated).
A kép forrása: https://www.n-tv.de/politik/Scholz-schliesst-NATO-Einsatz-in-diesem-Krieg-aus-article23173481.html