1 százalék, Vivetech, árupiac

Millás Reggeli

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK.

LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP.

BUDAPEST, TE CSODÁS: Hírek a fővárosból és környékéről.

 

ÉBRESZTŐ TÉMA: Ne feledjünk rendelkezni adónk 1 százalékáról!

Idén már március elejétől rendelkezhetnek az adózók a tavalyi adó 1%-ukról. 2021-ben 1,66 millióan ajánlották adójuk 1%-át egy civil szerveznek, 10,52 milliárd forintértékben. Ez azt jelenti, hogy a magyar adófizetők több mint a fele, közel 3 millió ember egyáltalán nem él ezzel a számára ingyenes lehetőséggel. Így a hazai civil szervezetek életbevágó támogatástól esnek el: a kizárólag magán-és vállalati adományokból működő Bátor Tábor Alapítvány fenntartásának is jelentős hányadát adják az adó 1% felajánlások.
A rendelkezési hajlandóságot amellett, hogy sokan nem ellenőrzik le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített adóbevallási tervezeteiket, és ezáltal nem találkoznak az 1% felajánlásának lehetőségével, számos tévhit is negatívan befolyásolja. Az adófizetők nagy része nem tudja, hogy az 1% felajánlás nem jelent plusz költséget, vagy úgy gondolja, túl bonyolult a folyamat, és olyan csekély összegről van szó, amiről nem érdemes rendelkezni. Illetve számos adófizető azzal sincs tisztában, hogy jogosult lenne az adó 1% felajánlására: mint például a 2021-es szja-visszatérítésben érintett családok. A feltételezésekkel ellentétben azonban maga a felajánlás online mindössze két percet vesz igénybe. Mivel az előző évben befizetett adóról van szó, nem kerül semmibe, és az sem igaz, hogy az szja 1%-a nem jelent valós segítséget.

Horváth Noé, a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési igazgatója

 

Lassan elindulhat a kereskedés az IT biztonsági szolgáltatásokra szakosodott cég papírjaival a BÉT-en

A kiberbiztonsági területen tevékenykedő Vivetech tőzsdére lépésének időzítése nem is lehetne jobb, hiszen a háború következtében előtérbe kerültek a kibervédelmi kockázatok. A vállalat nemzetközi ambíciókkal is rendelkezik.

Márton Miklós, a Vivetech Zrt. vezérigazgatója

 

ÉRTÉK PERCEK:

olajpiac: merre tovább, melyek azok az események, amelyek leginkább hatnak az olajra? Hogy tudja a piac pótolni az orosz olajat, ha további szankciók lesznek?
arany: Mi a gond az arannyal? Miért nem tud erősödni egy tartósan magas inflációs környezetben, mik a kilátások?
földgázpiac: várható megnyugvás, vagy továbbra is fennállhatnak ellátási problémák? Milyen kockázatokkal kell számolniuk a piaci szereplőknek?
+ Fontosabb események a jövő héten

Fábián Lóránt, az OTP Global Markets árupiaci kereskedője

 

Ez a tartalom 1 százalék, Vivetech, árupiac a Millásreggeli – a gazdasági muppet show oldal tulajdona.