Mi az a zine? - INTERJÚ Sebevári Somával, a BP Zines atyjával

Bokodil

A  BOKODIL podcast júniusi adásának vendége Sebesvári Soma. Somát arról  fogom kérdezni, hogy mi is az zine? Hogyan találkozott ő a műfajjal és  hogyan, miért szeretett bele ebbe az igen magával ragadó alkotói  formába? Soma felfedi előttünk, hogy mi a rizográfia, illetve, hogy  hogyan történik egy zine kiadási folyamata? Sőt, Magyarország  egyedülálló zine fesztiváljáról, az Ukmukfukk Zinefeszt  kulisszatitkairól is szó esik majd az epizódban.

További információk: https://bokodil.com/podcast/

NÉHÁNY SOR SOMÁRÓL ÉS A BP ZINES-RŐL:
A  Budapest Zines egy mikro-kiadó és egy risograph műhely, amelyet  Sebesvári Soma és Menráth András alapított 2015-ben. A kiadó  létrehozásával az volt az elsődleges céljuk, hogy egy egyedülálló,  budapesti zine alkotóműhelyt teremtsenek. A közösség formálás, a kreatív  alkotói szabadság megélése és színvonalas kiadványok létrehozása volt  az alap kiinduló pont, amely mind a mai napig jellemzi a kiadó által  képviselt értékrendszert, tevékenységet. További cél volt, hogy a kiadó  segítséget nyújtson azok számára, akik a zine, a képregény, vagy  risoprintelés világában szeretnének elmerülni, hiszen a BP Zines  megalakulásakor a zine itthon egy még alulreprezentáltabb műfaj volt,  mert nem igazán illett bele a hazánkban népszerűbb képregényes közegbe.   Épp emiatt került megszervezésre az első Ukmukfukk Zinefeszt (a kiadó  megalapítása után fél évvel), amely elsöprő sikerének köszönhetően azóta  évenként megrendezésre kerül. 2021-ben Pécsett került megszervezésre,  amivel az év eseménye díjat is elnyerte.  A fesztivál célja a zine  kultúra magyarországi népszerűsítése, illetve a magyar és a külföldi  zine közösség összehozása.
András egy idő után kiszállt a  kollektívából, így napjainkra Soma vált a kiadó elsődleges  tulajdonosává. Soma mellett több alkotó is szerves részét képezi a BP  Zines mindennapi életének pl.: Marjai Petra Lilla és Haránt Artúr. A  kiadó zine-jeit azóta egyre többen ismerték meg hazai és külföldi  fesztiválokon, design boltokban.

AJÁNLOTT OLDALAK ÉS TARTALMAK:
BP Zines – https://bpzines.bigcartel.com/
Riso wiki – https://www.stencil.wiki/fairs
ISBN Books & Gallery – https://www.isbnbooks.hu/
BOKODIL: HANDPOKE / Minták nyomában zine – https://bokodil.com/mintak-nyomaban/