A jövő vezetői, védd az NFT-det, tőzsdei összeomlás

Millás Reggeli

TikTok menedzserek – Hogyan kell képezni a jövő vezetőit?

Teljesen megváltozott, hogy hogyan kell a jelenlegi fiatalokat, a jövő vezetőit tanítani. TikTok órási hatással van, a kb. 100 ezer TikTok influenszer emészthető és gyors információval látja el a követőit. A felhasználók egyszerre tanulnak és szórakoznak. Ezzel szemben a Z-generáció tanulóinak csak kicsit több mint fele gondolja azt, hogy az iskola felkészítette az életre. Egy nagyon zavaros, komplex, bizonytalan világban ahol a figyelemért küzdünk a fiatalokat teljesen új megközelítésben kell tanítani: mentorálni kell.

Változnak a példaképek. Az ipari korszakban, a hatékonyság, tőkemegtérülés és természet kiaknázásának korában a hierarchikus struktúrában autoriter vezető típus volt az ideál. Később az információs korszakban megszülettek a vizionárius, leader tipusú vezetők (Gates, Jobs), ahol az erő a tudásban rejlett. Ma a képzelőerő korszakát éljük, az alkotó-kreáló vezetők korát, ahol egyre nagyobb szerepet kap a neuroscience. Fontossá válik a profit mellett a környezet és az ember. Ma a piramis helyett gömb alakú szervezetekről beszélünk, amelyekben dolgozók hálózata kapcsolódik, a korábbi értékláncok helyett pedig ökoszisztémáról.

Az IBS-ben nem azzal foglalkoznak, hogy mi valaminek a jó vagy rossz módja, hanem esettanulmányokon, vita témákon keresztül vizsgálják, hogy mi működött, és mi nem, folyamatosan figyelve a piacot.

Julow Katalin, az IBS vezetés-szervezés oktatója mesél.

ARANYKÖPÉS: Rost Andrea, operaénekesnő

GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYON: Így védd meg az NFT-det!

Az NFT-k alig egy év alatt multimilliárd dolláros üzletté váltak. Egyszerre fedik le az új és a már múzeumokban fellelhető műalkotásokat, a gyűjthető tartalmakat (avatárokat, sportjeleneteket vagy épp virtuális tornacipőket), az egyedi borosüvegeket (beleértve magát a bort is) vagy épp a formatervezett divattermékeket. De miként lehet megvédeni, ha létrehozunk egy NFT-t?

dr. Mezei Péter jogász, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense tart gyorstalpalót.

PIACI HOTSPOT – Ez már a Nagy Tőzsdei Korrekció?

2008 óta nem volt tőzsdei visszaesés, mert a jegybankok rájöttek, hogy kell negatív kamatokkal és pénzesővel elkerülni a gazdasági válságot. Emiatt a lakosságnak annyi részvénye lett világszerte, hogy a tőzsdei esést se engedhette meg magának egyetlen jegybank sem. A pénzbőség inflációt okozott, ami ellen lépni kellett a jegybankoknak, de hogyan, mikor a gazdasági visszaesés nem opció. Nos úgy tűnik, a kamatemeléssel visszatér minden a normál kerékvágásba. Emiatt lett ijedelem a börzéken, eldobnak mindent, olyat is, amit nem kéne pl. európai bankszektor, ingatlanpiac. Például a Deutsche Bank, vagy a Vonovia. Visszautat az jelenthet, ha az inflációt sikerülne megfékezni.

Baráth Tibor, vezető üzletkötő elemez.

Ez a tartalom A jövő vezetői, védd az NFT-det, tőzsdei összeomlás a Millásreggeli – a gazdasági muppet show oldal tulajdona.