Bértárgyalások közben szakszervezeti reform

Új Egyenlőség

Az Új Egyenlőség podcast többször is foglalkozott a szakszervezeti mozgalom helyzetével. Nincs érdemi változás, ha nincsenek erős munkavállalói érdekképviseletek és munkáltatói szövetségek. Főleg akkor nehéz a helyzet, ha a kormányzat dominálja a folyamatokat. Egyértelműen változások kellenek a szakszervezeteknél, erről is szólt a beszélgetés Zlati Róberttel, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével.
 
A beszélgetés elején a nemrégen megválasztott elnök elmondta, hogy miért vállalkozik a jelenlegi politikai helyzetben valaki arra, hogy egy szakszervezeti konföderáció elnöke legyen.
Egy olyan országos konföderáció, mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség a nyilvánosság számára leginkább látszható szervezet, ugyanakkor csak minimális működési pénze van. A nyolcfős központi apparátusnak kellene ugyanolyan munkát elvégezni, mint amit egy nyugat-európai nagy szakszervezeti szövetségtől elvárnak a tagok. Ez pedig természetesen lehetetlen. Ezért elnökként egyik célkitűzése Zlati Róbertnek az, hogy változtatni lehessen az ágazatok és a konföderációk viszonyrendszerében.
A beszélgetés második részében a belső reformokon túli feladatokról volt szó. Jól jellemzi a kormányzati partnerség hiányát, hogy egyetlen fórumon sem kerültek szóba a kormány és a szakszervezetek között az adóemelések, a megszorítások. Nem volt az új kormány megalakulása után semmilyen érdekegyezetési fórum. Ez pedig előrevetíti, hogy mennyire kiüresített rendszert kíván fenntartani a kabinet a továbbiakban is a szociális párbeszéd területén.
Közben a 2022. évi jelentős, közel 20%-os minimálbér-emelés hatása kezd eltűnni a bérrendszerben. Miközben sok helyen munkahelyi bérmegállapodások kötődtek, az infláció „megette” a béremelést. Egyre többen tapasztalják, hogy alacsonyabb a bérük vásárlóértéke, mint tavaly ilyenkor. Természetesen a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet a munkáltatóknak sem teremt érdemi mozgásteret bérkorrekciós intézkedésekre.
A 2023-as évet illetően még nem indultak el a bértárgyalások, de célkitűzés az inflációt legalább elérő minimálbéremelés lehet. A beszélgetés során sokszor visszatérő elem volt, hogy ott könnyebben kezelhetőek a lokális válságok és a bértárgyalások, ahol van szakszervezet, ehhez azonban reformokra lesz szükség.