Charlie Wilson háborúja reloaded

Millás Reggeli

HETI ALAPOZÓ: Charlie Wilson háborúja reloaded – gondolatmenet az ukrajnai háború lehetséges végéről és annak legnagyobb veszteséről.

Egyre valószínűbb, hogy az orosz gazdaság a szankcióknak köszönhetően a szakadék széle felé araszol. Ha racionálisak a felek, akkor a politikai rendezés elkezdését nem a szakadék szélén kezdik el, mert akkor a tárgyalási pozíció sem túl erős már. Így az orosz-ukrán helyzet politikai rendezésére nem valószínű, hogy sokkal több idejük van az oroszoknak 6-12 hónapnál.

Charlie Wilson háborúja szintet lépett. Az USA-nak méreteihez képest minimális pénzügyi erőfeszítéssel sikerült az orosz hadsereg harci potenciálját a korábbi töredékére csökkenteni. A 30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a ma már alkalmazott gazdasági szankciók pedig meglehetősen gyorsan térdre kényszeríthetik az agresszor gazdasági hátországát is. A fentiek alapján Oroszország érdeke a relatív rövid időn belüli olyan megállapodás megkötése a Nyugattal, amely biztosítja az orosz olaj eljuttatását az európai finomítók felé. Erre pedig az ukrán háború valamilyen tartós, hiteles, politikai rendezésének hiányában nincs lehetőség.

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója

Ez a tartalom Charlie Wilson háborúja reloaded a Millásreggeli – a gazdasági muppet show oldal tulajdona.