06. epizód: A régi képeslap mindenkit visszavisz egy maghoz, ami baromira fontos (Zimonyi Máté)

StúDió Veszprém

106. epizód: A régi képeslap mindenkit visszavisz egy olyan maghoz, ami baromira fontos (Vendég: Zimonyi Máté)

“Én voltam, aki a behelyezte a kisdisznó mellé a vasgolyót.”

Kitaposott úton járhat az, akinek már az ükapja is a Balatont fotózta és közben régi tárgyakat gyűjtött.
Zimonyi Máté szenvedélyes ember. Gyűjtésben, felfedezésben, alkotásban, történetmesélésben és az egyenlőség hirdetésében egyaránt.

Beszélgetőtársunkról megtudjuk; térben, időben és technológiák között egyformán kalandozik.
Reggel még régi veszprémi képeslapokat tart a kezében, délután a Facebook-csoportot kezeli és tölt fel digitalizált anyagokat.
Ifjú kalandozóként a hajósok mintájára női névvel ruházza fel analóg fényképezőjét és egy évig barangol Jessicájával Marseille vidékén, hogy Kertész, Brassai és Erzsi Landau modorában fekete-fehér képeken örökítse meg ezt az ellentmondásokkal teli világot.

Manapság 4 imádott nő veszi körül és panziójuk recepcióján a testben már ottlévő vendégek lelkét is megérkezteti, ehhez a régi képeslapok a médiumok.
Máté legalább olyan színes egyéniség, mint édesanyja monarchia-korabeli, ezernél is több tételre rúgó üveggyűjteménye, erről különlegességeket is megoszt velünk.
Egyébként kiváló történetmesélőként a napóleoni időket is feleleveníti a pétanque-világbajnokságon szerzett élményei felidézése közben.

A francia gasztrokultúra kapcsán megemlékezik a könyökolajról, amiért fél napon át küldözgették fehér pincérruhában Anger puccos éttermei között, hogy végül megtudja, ez csak a helyi vendéglátósok konok mókája az újoncokkal…