126 - Őszintén az anyaság első napjairól

Mesélj, Anyukám!

2022.május 22-én élőben találkozhattunk az Etele Plázában egy közönségtalálkozó keretein belül. Az élő Mesélj, Anyukám! beszélgetés rögzítésre került, melyet ezúton teszünk közzé.

9 hónapig várod, hogy végre kint legyen, itt, a karjaidban. Érezd az illatát, a puha kis bőrét, hogy összebújhass vele, hogy hallgasd, ahogy szuszog, hogy szétpuszilgathasd a kis pofiját. 9 hónapig – a megfogantatástól. És akkor nem számoltuk bele az éveket, amikor csak gondolatban várod, készülsz rá, milyen is lesz, amikor majd itt lesz. Aztán elérkezik a nagy nap. Megérkezik ő, életed nagy szerelme. Második nagy szerelme. X-edik nagy szerelme. Már akinek. Mert bár sokaknak a rózsaszín köd még sosem volt ennyire rózsaszín, egyrészt hamar le tud hullani a lepel. Másrészt van, akinek köd sincs. Se a kórházban, de még otthon sem. Mert hogy ilyen is van, csak hogy erről nem igazán beszél senki.

Jaaa, hogy a tej nem indul be csak úgy magától mindenkinél? Hogy a tejbelövellés ennyire fáj? Mi egyáltalán az a tejbelövellés!? Mondták, hogy nem fogunk aludni, de hogy semennyit? És ezek a fájdalmak sose fognak elmúlni? És mi van akkor, amikor a nagy találkozás egyáltalán nem úgy és nem akkor történik meg, ahogy elterveztük? És ha az első napokat nem is tölthetjük együtt? 

Vendégeinkkel, a második babáját váró Szigligeti Ivettel és a Generali The Human Safety Net globális közösségi kezdeményezés által támogatott Otthon Segítünk Alapítvány vezetőjével, Hegedűs Rékával arról beszélgetünk, milyen is a valóságban, hogyan telnek tényleg az anyaság első napjai, milyen nehézségek várhatnak ránk és mi lehet ezekre a megoldás.