Borbély Szilárd: Halotti Pompa

Margó Feszt

Közreműködik: Babarczy Eszter, Borsik Miklós, Győrffy Ákos, Halász Rita, Jánossy Lajos, Schein Gábor, Sirokai Mátyás, Tompa Andrea és Závada Péter

Borbély Szilárd életműsorozatában 2022-ben két verseskötet jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában: a posztumusz Bukolikatájban és az először 2004-ben publikált Halotti Pompa. A két kötet verseiből most kortárs írók és költők olvasnak fel, a versek között Borsik Miklós és Sirokai Mátyás zenél.

„Mikor az Éj Fénnyé válik,

És mögötte valami

Allegória világlik:

Nincsenek már szavai.”

Borbély Szilárd 2004-ben megjelent, majd 2006-ban új ciklussal kiegészült verseskötete, a Halotti Pompa monumentális gyászbeszéd és rendkívüli lírai teljesítmény, az elmúlt évtizedek magyar költészetének legkiemelkedőbb művei közé tartozik.

A Bukolikatájban, Idÿllek Borbély Szilárd posztumusz verseskötete. A szerző 2013-ban állította össze a 2009 után keletkezett verseiből, melyek az antik mítoszok alakjaival népesítik be a Nincstelenek című regényben megteremtett világot. Emberi és isteni szenvedéstörténetek íródnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.

A Jelenkor Kiadóval közös program.

A beszélgetés a 2022-es nyári Margó Fesztiválon hangzott el.