109. epizód: Amit a színpadon tapasztalok, azt másnap a tanteremben átadom a fiataloknak

StúDió Veszprém

109. epizód: Amit a színpadon tapasztalok, azt másnap a tanteremben átadom a fiataloknak (Vendég: Kováts Péter)

Figyelme nem csak a fiatalokra, hanem a feledésbe merülő elődökre is fókuszál.
Míg korábban sokan úgy tudták, a veszprémi Auer Lipót orosz volt, addig podcastunk mini-közvéleménykutatása is igazolja, hogy ma már a CNC-esztergályos is tényeket sorol a mester zenéjéről és szülőhelyéről.
Kováts Péter a fejébe vette és életre keltette az Auer-kultuszt. Ez egyébként New Yorkban már 100 éve is honos volt, amit igazol Péter története a zenészcsillag búcsúztatásáról. Így írták az egykori tudósítások: a hatalmas tömeg betörte a templomajtót, hogy emlékül téphessenek az emberek egy-egy szirmot bálványuk sírcsokrából.
Közben választ kapunk arra is, hogy egy rendkívüli tehetségű mai gyerek eljuthat-e a klasszikus zene világának csúcsára Veszprémből.

Az epizódból sok más mellett kiderül, hogy egy éjszakai autózásból miként születik a klasszikus kamarazenekar és a cigány folklorzenekar közös koncertje. Hogy milyen az igazi veszprémi zene? Igen, a verbunkos felé is elkanyarodunk.

Mondhatnánk azt is, hogy szpojlerezzük a következő VeszprémFest műsorát, amikor arról beszél, reméli, az első sorban lesz helye Wynston Marsalis és a Lincoln Center Jazz Orchestra koncertjén.