Beszélgetés a magyar református nemzetstratégiáról

Lelkifröccs

Az eddigi Podcastok is érintettek közéleti és közegyházi kérdéseket, de a mostani hangsúlyosabban foglalkozik velük. Orbán Balázs: A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvével nyitunk és arról beszélgetünk, hogy milyen szerep jut a keresztyénségnek az Orbán Balázs féle magyar stratégiai gondolkodásban. 

Ezek után a Magyar Református Egyház nemzetstratégiai vitairatához fűzünk néhány megjegyzést. Számtalan jó és értékes gondolatot tartalmaz a dokumentum, de éltünk a “vitairat” adta lehetőségekkel és beszélgettünk/vitáztunk a dokumentummal és a dokumentumról. Az adás utolsó néhány percében pedig a Reformátusok Szárszói Konferenciájának egyik kerekasztal beszélgetéséről ejtetettünk szót. Az értékes és megfontolásra érdemes gondolatokat megfogalmazó konferenciának idén “Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia” címet adták.

Beszélgetőtársam most is Csorba Áron barátom. Nem vagyunk igazából egyik témának sem a szakértői, amolyan első impressziók ezek a fenti dokumentumokról egy átlag gyakorló lelkész és egy világi munkahelyen dolgozó keresztyén szemszögéből. Azonban azt gondoljuk, hogy a szellemi műhelyek kialakítása – amire egyébként a vitairat is nagy hangsúlyt fektet – közös keresztyéni feladatunk. Merjünk és tudjunk gondolkodni egyházunk és nemzetünk jövőjéről!