Egyenes Labirintus: Találkozás a bábbal - kamaszoknak, felnőtteknek - ismétlés

Tilos Rádió Podcastok

Közkeletű hiedelem, hogy a báb szimplán gyerekműfaj.
Aki azonban látott már kamaszoknak vagy felnőtteknek szóló jó bábelőadást, az meglepetten tapasztalhatta, hogy mennyi különleges bábforma és technika létezik, és hogy az előadás többi eleméhez és szereplőjéhez képest milyen gazdag lehetőségek rejlenek a bábok alkalmazásában.
Nem utolsósorban jelentős hatást ér el az olvasásban, az irodalomban rejlő személyiségfejlesztő, önismereti lehetőségek és az olvasásnépszerűsítés felől nézve is, személyesebbé, poétikusabbá tudja tenni az irodalommal, a színházzal és az élet nagy kérdéseivel való találkozást. Két emblematikus előadás, a Szerb Antal-kód (Pendragon legenda) és a Semmi kapcsán beszélgetünk és olvasunk Ács Norberttel, a Budapest Bábszínház művészével.

Pendragon

Ács Norbert a legendás pécsi Janus Egyetemi Színház színészeként indult, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakának bábszínész tagozatán végzett 2004-ben, Meczner János növendékeként. Szakmai gyakorlatát is a Budapest Bábszínházban töltötte, diplomázása óta az intézmény társulatának tagja, miközben több más színházban is vendégszerepel. 2019-ben szerzett doktori DLA-fokozatot színháztudományból. Évek óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Számos emlékezetes szerepe mellett a Szerb Antal-kód (Pendragon legenda) című előadásban Dr. Láng Róbert irodalomtörténészt és Szerb Antal írót, a Semmiben pedig Dagadt Henrik Eskildsent alakítja.
/A mellékelt fotón a Szerb Antal-kód (Pendragon legenda) egyik jelenete látható, a háttérben egy axolotl óriásbábbal, Minkával./
https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhaztars…/acs-norbert/